OptiDrive er navnet på finske Avants nye koncept, hvor de grønne minilæssere får tilføjet endnu mere effektivitet.

10 procent bedre performance og dermed mindre brændstofforbrug, 60 procent færre hydrauliske samlinger, 20 procent færre hydraulikslanger, parkeringsbremse på baghjulene, mindre varmeudvikling, færre motorvibrationer og nemmere servicering. Det er, hvad finske Avants nyeste minilæsser OptiDrive har at byde på i forhold til forgængerne.

- Avant minilæsseren har en hydraulisk pumpe med variabel forskydning, fire hydrauliske drivmotorer og nogle ventiler, der er forbundet med hydrauliske slanger og fittings. Dette system, hvor kraften overføres fra motoren til hjulene ved hjælp af hydraulikolie, kaldes populært drivlinien. I stedet for mekanisk kraftoverførsel via aksler, har Avanten en separat hydraulisk drivmotor på hvert af læsserens fire hjul, fortæller Jørgen Jensen fra Avant Danmark i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reduceret varmeudvikling

- Avant var de første til at designe og udnytte et sådant system i en minilæsser, og det har vist sig at være meget effektivt. Det giver masser af skubbekraft, et meget kompakt design og et ekstremt lavt tyngdepunkt, hvilket er en vigtig del af læssernes store stabilitet, siger Jørgen Jensen.

Det er dette system, som Avant nu har raffineret yderligere. Der er taget udgangspunkt i, at varmeudvikling giver effekttab. Når hydraulikolien sendes rundt i drivlinien, møder den modstand fra de mange komponenter, og det udvikler varme. Jo flere slanger og fittings, jo mere varmeudvikling. I det nye system er mængden af hydrauliske slanger og fittings blevet radikalt reduceret og optimeret, lyder det fra Avant Danmark.

Den danske importør kan i øvrigt fejre sølvbryllup med de finske maskiner, og så passer det jo meget godt, at det kan markeres med en ny model.

- Det er dejligt, når et virkelig godt produkt bliver endnu bedre, siger Jørgen Jensen.

OptiDrive er standard på alle maskiner i 700-serien og e-serien fra foråret 2017, senere kommer 500- og 600-serien med på vognen.