I forbindelse med, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen besøgte Troldtekt A/S, blev der sat fokus på, at bæredygtigt dansk nåletræ bliver en mangelvare i fremtiden.

Når Troldtekt A/S producerer sine akustikløsninger til lofter og vægge, er dansk cement og rødgran de to bærende råstoffer. Men i forbindelse med fabriksbesøg i Troldhede fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, kunne virksomheden udtrykke sin bekymring i forhold til udsigterne til at skaffe dansk nåletræ, der er certificeret efter de bæredygtige PEFC- og FSC-standarder.

- Vi anvender bæredygtighedscertificeret rødgran fra både private skove og fra danske stats- og kommuneskove. På den måde holder vi transportafstand og miljøbelastning nede. Samtidig er de certificerede skove med til at sikre biodiversitet. Desværre bliver der plantet for få nåletræer, og vi har udsigt til mangel på træ om 20-30 år. Det er vigtigt, at politikerne agerer nu for at kunne møde efterspørgslen til den tid, siger Peer Leth, administrerende direktør i Troldtekt, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et konstruktivt besøg

Temaet for Esben Lunde Larsens dag i det vestjyske var bæredygtigt skovbrug. Besøget hos Troldtekt skulle blandt andet vise ministeren, at træ fra de danske skove er en fornybar ressource, som sikrer sunde produkter og lokale arbejdspladser. Troldtekt anvender årligt 40.000-45.000 rummeter rødgran.

- Jeg havde en god dialog med ministeren, der var meget engageret under sit besøg hos os. Jeg håber og tror på, at han vil tage tilbage til Christiansborg med en løsningsorienteret tilgang til træindustriens fremtidige udfordringer, sagde Peer Leth, efter ministerbilen havde forladt Troldhede.

Import hæmmer bæredygtigheden

Når træ indgår som produkt i dansk industri, er det oftest nåletræ. Derfor er det produktionsvirksomheder og savværker over en bred kam, som vil blive ramt af mangel på nåletræer.

- Det handler ikke kun om profit. Det handler om at skabe og udvikle virksomheder, der anvender lokale råvarer og lokal arbejdskraft. Vores umiddelbare alternativ vil være import af træ fra Sverige eller Norge - og det går ud over vores bæredygtige profil, fordi råvarerne så skal transporteres over store afstande, siger Peer Leth.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens besøg hos Troldtekt indgik som en del af et dagsprogram arrangeret af HedeDanmark, som er en international handels- og servicevirksomhed med over 150 års erfaring og viden på det grønne område. Ministeren blev i løbet af dagens program præsenteret for moderne skovdrift og herunder anvendelse af bæredygtigt træ i industrien.