Arbejder man meget udendørs, har man et erhverv, der potentielt kan være sundhedsskadeligt, advarer Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og 3F i ny kampagne.

"Beskyt dit vigtigste værktøj - pas på din krop i solen".

Det er hovedbudskabet i en ny indsats, der sætter fokus på solbeskyttelse i arbejdstiden, som Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og 3F står bag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stort set alle beskæftigede i eksempelvis anlægsbranchen har deres daglige gang udendørs og typisk i mange timer hver dag. Det betyder dog også, at man som udendørsarbejder udsættes for meget uv-stråling fra solen i løbet af arbejdsdagen. Udsættelse for uv-stråling øger risikoen for hud- og modermærkekræft, og folk, der arbejder udendørs, har dermed et erhverv, der potentielt kan være sundhedsskadeligt.

Arbejdsgiver må gerne gøre mere

Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne vil gerne forebygge hud- og modermærkekræft blandt alle danskere - herunder folk, der arbejder udendørs.

- I denne indsats forsøger vi at give tips til solbeskyttelse, der er skræddersyet til en arbejdsdag, der foregår udendørs. For en udendørs arbejder, hvis arbejde ikke kan rykkes ind i skyggen, kan det fx være en ide at holde frokostpause i skyggen, og bruge både tøj, hat og solcreme til at beskytte kroppen, når man er ude i solen, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

3F har samtidig en interesse i at beskytte deres medlemmer fra et arbejdsmiljø, de kan blive syge af, og her er solbeskyttelse en vigtig, men ofte overset faktor.

- Vores oplevelse er, at sikkerhed står højt på dagsordenen på de fleste arbejdspladser, men det er sjældent, at solbeskyttelse er noget, som arbejdsgiveren er opmærksom på. Vi så selvfølgelig gerne, at arbejdsgiveren gjorde mere for solbeskyttelse på arbejdspladsen, men heldigvis er der også meget, man selv kan gøre som medarbejder. Vi håber, at denne indsats vil sætte fokus på problemstillingen på de danske udendørs arbejdspladser, siger Tina Christensen, næstformand i 3F.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den nye indsats til de udendørsarbejdende vil solrådene blive formidlet via foldere og plakater, der sendes ud til 3Fs lokale kontorer. Der er både gode råd til den enkelte medarbejder og gode råd til arbejdsgiveren. Derudover vil der i uge 19 blive afholdt events på flere udendørs arbejdspladser, hvor solbeskyttelse er i fokus.