Et nyt Danmarkskort gør det nemmere at planlægge driften af skovene. Kortet viser, hvilke ressourcer skovene indeholder og kan bruges til at vurdere skovenes tilstand og udbyttet af tynding og hugst.

I skovbruget går der i reglen mere end 50 år, fra man planter, til træet kan "høstes". Den lange tidshorisont kræver løbende planlægning, hvor man holder øje med, hvordan skoven udvikler sig, og hvilke tiltag der er brug for. Hidtil har man været nødt til at indsamle data om træernes aktuelle størrelse manuelt, hvilket er besværligt og dyrt.

Med et nyt kort fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning under Københavns Universitet er det nu hurtigt at få et overblik over, hvilke ressourcer skoven indeholder. På få minutter kan man for eksempel aflæse et overslag over bevoksningshøjder eller vedmasse på et bestemt areal, man selv vælger. Det oplyser instituttet på sin hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Præcis laserscanning

Det nye kort bygger på en landsdækkende laserscanning fra fly, som Geodatastyrelsen lavede i 2014-15, og data fra Danmarks Skovstatistiks prøveflader. Kortlægningen omfatter bevoksningshøjde, stående vedmasse, overjordisk levende biomasse og samlet levende biomasse for felter på 25 x 25 meter.

- Styrken ved skovressourcekortet er, at det bygger på en faktisk måling. Det skal sammenlignes med den hidtidige praksis, hvor vedmassen i bedste fald fastsættes ved at måle højden på nogle få træer og slå op i en tilvækstoversigt. Med den nye metode kan driftsplanlægningen effektiviseres, og det kan forhåbentlig være med til at sikre en økonomisk bæredygtig forvaltning af skovene, siger seniorforsker ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Thomas Nord-Larsen.

Testet i praksis

Kortets anvendelighed er testet i praksis på Frederiksdal Skovdistrikt. Her sammenholdt forskerne overslag fra kortet med målinger, der blev foretaget ved udarbejdelsen af en ny driftsplan. Testen viste en fin sammenhæng mellem kort og virkelighed for både bevoksningshøjde og vedmasse,

Kortet kan både bruges af den enkelte skovejer og andre, der interesserer sig for skov. På kortet kan man klikke på skovbevoksninger eller indramme bestemte arealer og få oplyst bevoksningshøjde, kronedække, vedmasse, overjordisk biomasse eller total biomasse. Om kort tid bliver det også muligt at hente kortet for hele landet ned på ens egen pc og arbejde videre med det.

Kortet findes her.