Stormene Allan og Bodil, der ramte Danmark i 2013, satte Naturstyrelsen på overarbejde, men nu er processen med at genplante færdig.

Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. For selv om stormene Allan og Bodil tilbage i 2013 efterlod mange danske skove i kaos, har det givet Naturstyrelsen anledning til at omdanne det, der tidligere var ensformig nåleskov til mere varierede bevoksninger.

Og faktisk er Naturstyrelsen nu mere eller mindre færdig med at genrejse de skovområder, der blev hærget af stormene. I Sønderjylland er det alene blevet til mere end 1,5 millioner nye træer. Det skriver Naturstyrelsen på sin hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stormene har været med til at fremskynde, at vi får omdannet ensformige nåletræsplantager til mere varierede skove. Det var især nåletræer, de kraftige vindstød lagde ned, mens lidt under halvdelen af de nye træer, vi nu har plantet, er løvtræer. Det giver også nogle langt mere stabile skove, siger skovrider Inge Gillesberg.

Kæmpe opgave

Naturstyrelsen fortæller, at de væltede træer i Sønderjylland samlet set dækkede et areal på 630 hektar. Heraf er 500 hektar nu plantet til igen, mens dens resterende del fremover vil stå som såkaldt lysåben natur.

- Ødelæggelserne efter Allan og Bodil ligger på en tredjeplads blandt de storme, der har hærget statsskovene i de seneste 100 år. Det har været en kæmpe opgave først at rydde op efter alle de væltede træer, og efterfølgende gøre skoven klar til nye træer, siger Inge Gillesberg.

I Sønderjylland væltede de to storme tilsammen knap 200.000 kubikmeter træ. På landsplan væltede 680.000 kubikmeter træ, hvilket svarer til over to millioner træer.