Udvalget til evaluering af stormflods-, oversvømmelses- og stormfaldsordningerne afleverede for nylig sin rapport til erhvervsminister Brian Mikkelsen. Udvalget anbefaler, at der ikke sker en generel åbning for adgang til stormfaldsordningen.

Nu foreligger rapporten fra Udvalget til evaluering af stormflods-, oversvømmelses- og stormfaldsordningerne, og af den fremgår det, at udvalget anbefaler, at der ikke sker en generel åbning for adgang til stormfaldsordningen.

- Dette vil efter udvalgets opfattelse mest af alt have karakter af en "fortrydelsesret", idet de skovejere har haft mulighed for at indtræde i ordningen. En generel åbning vurderes endvidere ikke muligt inden for ordningens nuværende økonomiske rammer. Det er dog udvalgets opfattelse, at der eksisterer et særligt problem i forhold til generationsskifter, hvor arvinger, som ellers ønsker at tegne den påkrævede basisforsikring, ikke kan gøre dette, fordi den forrige generation ikke tegnede forsikringen inden 31. august 2001. Dette problem bør håndteres ved at åbne mulighed for, at arvinger kan blive omfattet af ordningen, lyder det blandt andet i rapporten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En katastrofeordning

Desuden finder udvalget det vigtigt, at stormfaldsordningen bevares som en katastrofeordning.

- Selv om stormfald på en ejendom kan opleves som en katastrofe for den enkelte skovejer, så er det ikke nødvendigvis tilfældet set ud fra et bredere samfundsperspektiv. Der skal derfor en omfattende hændelse af national betydning til for at aktivere ordningen, lyder det i rapporten.

Siden stormfaldsordningens start i år 2000 og frem til 2013, hvor det seneste større stormfald er registreret, har ordningen været aktiveret tre gange, og forud herfor er der registreret flere større stormfald, blandt andet i 1967 og i 1981 med meget store skader.

- Jeg vil gerne takke udvalget for arbejdet. Det er vigtigt, at vi fremtidssikrer ordningerne, så de borgere og virksomheder, der i fremtiden måtte opleve at stå i en katastrofesituation, får den hjælp, som de har brug for. Jeg vil nu indkalde partierne til drøftelser om udvalgets anbefalinger, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.