De besøgende på årets Have & Landskab kan i år tage stilling til, hvem der har den bedste bænk med på udstillingen.

Til dette års Have & Landskab vil der være et helt ny tiltag i form af Publikumsprisen. Prisen bliver tildelt på baggrund af en afstemning blandt de mere end 10.000 besøgende. I år vil konkurrencen gå ud på at kåre "Årets bænk". Det skriver Have & Landskab i en pressemeddelelse.

Her vil valget stå mellem et bredt udvalg af bænke, som branchens spydspidser blandt Have & Landskabs udstillere af byrumsinventar har valgt at lade kæmpe om publikums gunst. Vinderbænken vil blive kåret på udstillingens sidste dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At den første tildeling af Publikumsprisen fokuserer netop på bænken, er ingen tilfældighed, understreger Have & Landskabs formand, adjungeret professor ved Københavns Universitet, Palle Kristoffersen.

- Bænke er noget af det væsentligste terræninventar vi overhovedet har. De er med til at nyttiggøre vores grønne anlæg, og enhver fra ældre til børnehavebørn søger naturligt mod bænkene. Desuden er bænke jo en stor post i eksempelvis et kommunalt budget, og det er en vigtig beslutning at købe nyt. Den beslutning vil vi gerne kvalificere på Have & Landskab '17. Med Publikumsprisen inddrager vi derfor de besøgende og beder dem om at tage stilling. På den måde er de ikke længere "turister" på udstillingen, men må gå et spadestik dybere og afgøre med sig selv, hvad de rent faktisk mener, fortæller Palle Kristoffersen, der selv har tre kriterier for en god bænk:

- Den skal være pæn, den skal være god at sidde på, og så skal den være driftsvenlig.

Bænken er et åndehul

Udstillingsleder Dina Overgaard mener ligeledes, at Publikumsprisen vil tilføjet noget særligt til årets Have & Landskab, både for besøgende og for udstillerne.

- Først og fremmest vil vi jo gerne engagere og involvere vores gæster noget mere. De har deres daglige gang ude i landets byrum, så de ved, hvad der fungerer og deres mening er vigtig at få på banen. Desuden stiller vores byrum større og større krav til inventaret, både i forhold til funktioner, æstetik og materialer, og det vil vi gerne være med til at sætte en streg under ved kåringen af Publikumsprisen i år, siger Dina Overgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men der er flere grunde til, at udstillingslederen ser frem til konkurrencen om at kåre Årets bænk. Selve opstillingen af de konkurrerende bænke bliver nemlig også et plus for udstillingen, fastslår hun.

- Vi kommer til at opstille dem tre forskellige steder på udstillingen, hvor publikum vil kunne se og prøve de konkurrerende bænke og finde deres personlige favorit. På den måde bliver der altså også tre nye hvileområder, hvor man kan sidde ned, slappe af i benene og få en pause fra den omfattende vandring, som Have & Landskab godt kan være. På den måde giver kåringen af Årets bænk udstillingen en stor sidegevinst i form af nye åndehuller, siger Dina Overgaard.

Den udstiller, som vinder Publikumsprisen, vil foruden æren og stor pressedækning også modtage en indgraveret pokal, mens alle publikummer, der afgiver deres stemme, vil deltage i lodtrækningen om en gave.