En undersøgelse af konkurrencen på det kommunale vej- og parkområde viser, at der er brug for mere fokus på kvalitet.

Hvis det fulde potentiale skal realiseres, og hvis man ønsker den mest effektive drift på park- og vejområdet, skal kommunerne gennemføre flere udbudsrunder - selv om gevinsten er størst, første gang kommunerne lader driften gå i udbud. Det skriver HedeDanmark i en pressemeddelelse.

Konklussionen drages på baggrund af den hidtil største og mest omfattende undersøgelse af konkurrenceudsættelse på det kommunale vej- og parkområde i Danmark, Sverige, Norge og Storbritannien i perioden 2014 - 2016.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på udvikling

HedeDanmark fortæller, at konkurrencen er intens på det danske marked, men at der fortsat er plads til udvikling af arbejdet med konkurrenceudsættelse i de danske kommuner. Det viser forskningsresultater fra undersøgelsen, som er udarbejdet under ledelse af forskere fra Aalborg Universitet. Længere kontrakter, tættere og direkte samspil mellem borgerne og de private leverandører samt mere fokus på udvikling og visioner for det grønne område er blot nogle af de udviklingsområder, som forskerne påpeger.

- I Danmark er vi gode til at konkurrere på traditionelle områder som pris og kvalitet, men vi kan stadig udvikle samarbejdet og skabe innovation på en række områder, som kan skabe nye visioner for vej- og parkområdet, siger Christian Lindholst, lektor ved Aalborg Universitet. Han har stået i spidsen for forskningsprojektet, der er gennemført i samarbejde med professor Morten Balle Hansen og forskere fra universiteter i Sverige, Norge og Storbritannien og med støtte og bidrag fra HedeDanmark og Hedeselskabet.

Dansk specialitet

Undersøgelsen viser også, at danske kommuner ikke mindst udliciterer for at spare penge, teste markedet eller få løst opgaver, som kommunerne ikke selv kan løse. Omvendt vægter formål som kvalitet, udvikling af områder, organisation eller smartere arbejdsmetoder alle relativt mindre.

HedeDanmark fortæller, at Jura, detaljerede beskrivelser af opgaver og sanktioner over for entreprenørerne anvendes generelt markant mere end innovative kontraktelementer. Dog har engelske kommuner mere fokus på at skabe fælles incitamenter til optimering, forbedringer og udvikling af vej- og parkområdet, når de indgår samarbejde med private leverandører.

Samtidig er det langt mere udbredt i Danmark end i Norge og Sverige, at kommunernes egne vej- og parkafdelinger selv byder ind på de opgaver, der sættes i udbud til de private leverandører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har desværre fået bekræftet, at det er en særlig dansk specialitet, at kommunerne selv byder på opgaver i konkurrence med private leverandører. Det er efter vores opfattelse en uskik, fordi der reelt ikke er kontrol af den pris og kvalitet, som kommunerne byder, fordi de såkaldte kontrolbud bliver brugt til at annullere et udbud, siger divisionsdirektør Søren Bo Johansen, HedeDanmark.