Vadehavets fugle foretrækker kort græs, når de skal yngle, og nu er det høje græs på øerne i klæggravene ved Ribe og Mandø blevet klippet ned. ATV og slåmaskine blev fragtet over på øerne på en tømmerflåde med påhængsmotor.

Nogle arter af måger, terner og nogle vadefugle, holder meget af at yngle på helt jomfruelige øer med minimal bevoksning. Det sker blandt andet ude i de klæggrave, som findes langs med digerne mod Vadehavet. Det giver fuglene frit udsyn og nogenlunde tryghed for ræven, som er den væsentligste trussel på disse kanter.

Desværre bliver øerne ikke ved med at være jomfruelige. De gror til i højt græs og pilebuske, og så forsvinder de ynglende fugle, og derfor er Naturstyrelsen gået lidt utraditionelt til værks i naturplejen af området. Det oplyser Naturstyrelsen på sin hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tømmerflåde med motor

- Så er gode råd dyre, for de små øer er ikke kun svære at komme til for ræven, men også for mennesker. Heldigvis findes der specialister på området, siger landskabsforvalter ved Naturstyrelsen Vadehavet, Martin Brink, der har hyret Jysk Naturpleje til at slå i alt syv øer i klæggrave ved Rejsby, Sdr. og Nr. Farup ved Ribe og på Mandø.

Med en hjemmebygget tømmerflåde med påhængsmotor fragtes ATV og slåmaskine over til øerne, hvor det efter endt arbejde ligner en græsplæne, som er klippet i bund.

- Nu venter vi bare på fuglene. Det bliver spændende at følge, om de tager imod invitationen, siger Martin Brink.

I slutningen af året vurderer Naturstyrelsen Vadehavet effekten af tiltaget, og om det er et initiativ, der skal fortsættes i de kommende år.