De sidste fem år har geder gnasket sig igennem den massivt voksende birk i Svanemosen ved Kolding som en del af et forsøg. Nu begynder birken endelig at give op.

Geder har vist sig at være sande superhelte, når det kommer til bekæmpelse af birk i sjældne højmoser. Birken spreder sig med lynets hast og skygger for den oprindelige vegetation i højmoserne, så den mistrives og lidt efter lidt forsvinder. Dette vil på sigt også have konsekvenser for en række dyrearter.

En af de højmoser, der har været hårdt ramt, er Natura 200-området Svanemosen ved Kolding, hvor Naturstyrelsen år efter år har ryddet birkeopvæksten manuelt uden at få bugt med birkens rødder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2012 blev et område på fem hektar hegnet i den sydlige del af mosen, og en flok geder blev sat til at spise birkeopvæksten. Den lille hegning skulle fungere som en test.

- De følgende år viste det sig, at birkens opvækst i dét område var betydeligt mindre, selvom birken stadig blev ved at skyde fra rodstødet. Optimismen spredte sig derfor, og i 2015 blev indhegningen gjort større, så gederne kunne boltre sig på både eksisterende og kommende højmose, forklarer naturplejeansvarlig Claus Simonsen, Naturstyrelsen Trekantsområdet.

Geder foretrækker grene

I dag er omkring 43 hektar af Svanemosen indhegnet, så gederne kan brede sig endnu mere, og birkerødderne er efter fem års ihærdig indsats fra gederne endelig ved at give fortabt.

- Geder er generelt gode til at bekæmpe opvækst af træer, da de ofte foretrækker grene og skud af for eksempel birk, fremfor at spise græs. Derfor bliver geder ofte brugt i områder hvor den store udfordring er at holde arealet lysåbent, siger Claus Simonsen

Naturstyrelsen bruger også geder som naturplejere andre steder i Danmark, herunder i Rebild Bakker ved Himmerland og i Søhøjlandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Naturstyrelsen har offentliggjort nye og reviderede plejeplaner for blandt andet Svanemosen, og andre lysåbne Natura 2000-områder, der skal gælde frem til år 2021. I den nye plejeplan spiller gederne stadig en vigtig rolle.