De danske greenkeepere vil gerne afprøve nye metoder i baneplejen, men det må ikke gå ud over de i forvejen pressede baner, og derfor går udviklingen langsomt.

Efter golfbaneboomet i halvfemserne har de danske golfbaner haft det svært i konkurrencen med hinanden. Banerne er presset på økonomien, hvilket også rammer greenkeeperne, der oplever nedskæringer, der gør det svært at udvikle baneplejen. Og fordi der ikke er plads til fejlskud, eksperimenteres der også kun en smule i jagten på at gøre græstæpperne bedre.

En balancegang

- Når jeg eksperimenterer, så vælger jeg et lille område af en green, som der er mange problemer med. Det er en gængs fremgangsmåde, tror jeg. Vi greenkeepere er konservative, fordi vi ved, hvad der har virket hidtil, og det er farligt at eksperimentere for meget, for hvis det går galt, kan man stå med store problemer på banen. Så det giver også god mening at være forsigtig. Men samtidig er det vigtigt at få eksperimenteret, så man ikke går glip af nye løsninger. Det er en balancegang, siger Martin Nilsson, der er formand i Danish Greenkeeper Association (DGA) samt greenkeeperchef i Københavns Golf Klub.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DGA har årligt holdt en golfmesse, hvor leverandørerne inden for branchen fik mulighed for at vise det nyeste udstyr. Det gør man stadig, men i sommer havde man valgt at gå sammen med GAD, der er den danske forening for groundsmen. Det skete i forsøget på at gøre messen mere attraktiv for leverandørerne, der leverer udstyr til begge brancher, som har store overlap med hinanden.

Sårbare messer

- Vores leverandører har haft det svært i nogle år, så vi var enige med groundsmanforeningen om, at det ville give et bedre produkt, hvis vi kunne samle flere købere. Sådan nogle messer er sårbare, hvis ikke der kommer nogle kunder. Der bliver udstillet maskiner for mange millioner, så naturligvis skal leverandørerne føle, at de får noget ud af at komme, siger Martin Nilsson, der godt kunne lide det nye og mere tætte layout, der var resultatet af samarbejdet med groundsman-foreningen.

Samtidig er han meget opmærksom på, at besøgstallet skal være højt nok til, at udstillerne synes, at arbejdet er besværet værd.

Flere gæster

- Det er vigtigt for os at få at vide, hvad leverandørerne synes om messen, og hvordan vi kan gøre den bedre for dem. Nogle af dem udtrykker, at de gerne vil have flere gæster, og det lytter vi til og kigger på. Der er dog den indbyggede problematik, at en del greenkeepere har travlt med arbejdet hjemme på banerne, og med årene er det blevet sværere for dem at komme af sted. De knokler, selv om de godt kunne trænge til at komme ud og få nyt input. Maskiner kommer i bølger, og når man går rundt på en messe kan man få en fornemmelse for, hvad man skal investere i om fem år. Der sker også meget inden for gødning og hjælpestoffer, og det er vigtigt at holde sig orienteret om de muligheder, der hele tiden bliver flere, siger Martin Nilsson.

Stadig opbakning

DGA-formanden lægger ikke skjul på, at den nyetablerede Maskiner under Broen i Middelfart bliver taget alvorligt af arrangørerne bag den kombinerede greenkeeper- og groundsman-messe. Mange udstillere går igen på begge messer, der ligger tæt i de år, hvor Maskiner under Broen afholdes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vendte fødslen af den nye messe med leverandørerne, og tilbagemeldingen var, at der stadig var opbakning til vores messe, selv om konkurrencen er blevet større, siger Martin Nilsson.

Stagneret marked

Han fortæller, at leverandørerne skal sælge maskiner på et stagneret marked. Mens der var en eksplosiv tilvækst i antallet af golfbaner i halvfemserne, så er det gået den anden vej, efter mange baner begyndte at få dårlig økonomi.

- Der skal være penge i branchen - ellers kan leverandørerne jo ikke sælge noget. Lige nu er det et udholdenhedsproblem. Der er nogle klubber, der virkelig kæmper hårdt og underbyder hinanden i jagten på bedre økonomi. Det udpiner sporten, og lige nu er det et udskilningsløb, hvor ingen udskilles, siger Martin Nilsson, der ikke lægger skjul på, at konkurrencen går ud over golfen:

- Jeg synes, at plejen er faldet for meget. Golf er en suveræn sport for unge som gamle, og der kunne sagtens være flere danskere, der spillede golf. Men lige nu tror jeg, at vi har brug for, at der er færre baner for at kunne komme ud af bølgedalen, så vi bedre kan tiltrække nye golfere.