Ved Dansk Skoventreprenør Forenings (DSF) årlige generalforsamling, så formand, Viggo Mortensen tilbage på året, der gik i branchen. Nye tiltag i foreningen blev præsenteret, og en enkelt udskiftning i bestyrelsen fandt også sted.

Ved Dansk Skoventreprenør Forenings (DSF) generalforsamling, som fandt sted på Hotel Pejsegården i Brædstrup, udtrykte formand, Viggo Mortensen, glæde over en let stigning i arbejdsmængden i 2016, men vurderede også, at aktiviteten var forskellig fra landsdel til landsdel.

- Aktiviteten er stagneret hen over sommeren og efteråret, hvor der er ryddet op efter stormfald og askesyge, siger Viggo Mortensen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har foranlediget en vis overkapacitet på maskinsiden, hvilket der ligger en udfordring i at få tilpasset efterspørgslen.

Viggo Mortensen pointerede også, at den øgede interesse for flis til opvarmningsformål skaber større beskæftigelse i skovene, selvom det dog er hæmmet af de seneste par års varme vintre og deraf mindre energiforbrug, hvilket energitræsproducenterne har mærket på efterspørgslen.

Generalforsamlingen gav også anledning til at se fremad.

- Forventningerne til 2017 er et jævnt øget aktivitetsniveau, fordi der fortsat bliver etableret nye træfyrede kraft- og varmeværker, siger Viggo Mortensen.

Bæredygtighed og værktøj til dokumentation

På organisationsplan har DSF via sin tilknytning til Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E) været aktive med udvikling af værktøjer, som tilgodeser kravene om dokumentation for bæredygtighed i biomasseproduktionen. Herunder en godkendt procedure for skoventreprenører til at blive Godkendt Biomasseproducent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et andet nyt tiltag til foreningens medlemmer er den nye kortportal, hvor man som skoventreprenør hurtigt kan undersøge det område, man arbejder i for kulturminder og anden bevaringsværdig natur, for dermed at undgå at gøre skade på beskyttede områder.

Hjælp de unge til en praktikplads

Bliv praktikvært og ansæt unge under uddannelse. Sådan lød opfordringen fra næstformand Peder Frederiksen, der ser vigtigheden i at uddanne maskinfører til branchen.

- Maskinføreruddannelsen på Skovskolen oplever større søgning fra de unge, hvilket vi skal glæde os over, da vi har sukket efter dette i årevis, siger Peder Frederiksen.

Han lagde også vægt på muligheden for korttidsaftaler på ned til to måneder, hvis en virksomhed ikke kan beskæftige elever gennem en hel praktikperiode. Det gælder også andre grene i skov- og naturteknikeruddannelsen som for eksempel håndfolk.

Nyvalgt bestyrelsesmedlem

Generalforsamlingen bød på en enkelt udskiftning i bestyrelsen, hvor Nickolai Schlechter, Dronningmølle, afløser Jacob Vibe, Knebel, der ikke ønskede genvalg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formanden fremhævede 2016 som et år med stigende foreningsaktivitet i form af studieture, netværksmøder og oprettelsen af nye erfagrupper. Desuden har medlemmerne nu adgang til en faguddannet konsulent med skov, natur og vandløb som ressortområde, idet DM&E ansatte Claus Clemmensen som specialkonsulent i foråret 2016. DSF har haft en positiv medlemstilgang, således specialforeningen tilknyttet DM&E nu har 93 medlemmer, hvilket er det højeste antal nogensinde.