GRØNteknik har bedt en række fremtrædende aktører om at gøre nytårsstatus for branchen. I dag svarer Morten Dohrmann Hansen, administrerende direktør i Malmos.

GRØNteknik (GT): Hvad er dit generelle indtryk af branchen i 2016?

Morten Dohrmann Hansen (MDH): Anlægsbranchen har igennem året været præget af et meget højt aktivitetsniveau, og markedet har været godt varmt uden endnu at være overophedet. Vi har i den forbindelse selv oplevet, at vi nu bevæger os i feltet med de meget store og komplekse anlægsopgaver, fordi vi har musklerne til det, og stadig står klart på vores landskabsfaglige kompetence. Derfor har 2016 også været året, hvor vi har leveret nogle af de mest bemærkelsesværdige projekter nogensinde.

Som altid når branchen oplever vækstperioder, fortæller vi hinanden, at der er kamp om medarbejderne. Det har ikke været anderledes i 2016, og vi vælger nu at betragte det som et bestående vilkår. Vi har derfor mere fokus på den betydelige udvikling, vi oplever i de nye generationer af medarbejderes tilgang til arbejdet. De er drevet af helt grundlæggende andre motivationsfaktorer end tidligere generationer, og det er i det felt, den virkelige indsats skal gøres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover har 2016 budt på nye tendenser i forhold til projektsamarbejde. Der er i højere grad fokus på tidlig involvering eller integreret byggeri, som giver mulighed for at sætte de projekterende og udførende ved samme bord samtidigt. Det har betydelige fordele for alle. Vi har i Malmos arbejdet fokuseret på det i flere år, og vi kan se, at både samarbejdet, kvaliteten og effektiviteten øges markant, når vi så at sige vender en søjle til en bjælke i en byggeproces.

GT: Var der specifikke hændelser, gode eller dårlige, der fik særlig betydning?

MDH: På trods af den store volumen og mange aktiviteter i branchen, så har flere af de toneangivende aktører oplevet at måtte nedjustere især deres indtjeningsniveau op til flere gange. Det virker ulogisk, men er nok en afspejling af en branche, som stadig accepterer for store risici og for lav en indtjening som en normal præmis. Den er vi også selv belastet af, og vi har sat initiativer i gang, som skal tage os til et helt nyt niveau i måden vi styrer vores projekter på - og dermed styrker vores indtjeningsevne betydeligt.

GT: Hvilke udfordringer og forventninger har du til 2017 og årene fremover?

MDH: Der vil stadig være stort fokus på at tiltrække de rigtige medarbejdere. Det vil vi fortsat arbejde på - for branchen og for os selv. Vi arbejder både igennem vores eget lærlingeakademi og sammen med skolerne på at tiltrække unge mennesker til vores uddannelser. Derudover deltager vi også i udvalgte netværk, som sætter fremtidens medarbejder på agendaen.

Vi forventer også, at klimasikring, herunder hvordan vi håndterer det vilde regnvand i fremtiden, forbliver et vigtigt element i vores fremtidige løsninger. At lede vand er jo ikke et nyt fænomen i anlæggelse af landskaber, men det bliver i højere grad en mere integreret del, som ikke kun skal løfte en funktionel opgave, men også får rekreativ og miljømæssig betydning.

Udbudsloven er en gammel diskussion, men er stadig gyldig. Vi har selv en stor og dygtig tilbudsmotor, men vi kan se, hvor krævende det er at levere det materiale, som der efterspørges og hvor mange ressourcer, der bruges på tunge processer og overkvalificeret udbudsmateriale. Den nye udbudslov havde flere gode elementer med, men der er stadig mere, der kan forbedres. Det vil være en gevinst for både bygherrer, rådgivere og entreprenører at effektivisere udbudsprocesserne som helhed. Og det vil utvivlsomt også forbedre værdien for alle, når der ikke blot bliver fokuseret på den korte økonomi, men også på andre faktorer, som har en værdiskabende effekt for projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af de væsentligste fremtidige opgaver bliver imidlertid at sætte vækst og produktivitet på dagsordenen i Danmark. Det kræver, at vi som virksomheder stadig er risikovillige i vores investeringer og er dygtige til at øge vores produktivitet og kompetencer. Det kræver også mere politisk handlekraft og mod til at træffe de nødvendige beslutninger om skattevilkår, regler for optagelse af lærlinge, slankere offentlige administrative byrder og bedre vilkår for små virksomheders vækst.