Danske Anlægsgartneres formand Henrik Hoffmann gør status for branchen her ved årsskiftet - og ser frem mod året, der kommer.

Branchen har for alvor fået rystet kriseårene af sig, og de fleste virksomheder melder om masser af arbejde, ikke mindst med det stadigt voksende fagområde klimatilpasning. Desuden er privatkundemarkedet på vej op igen. Så lad os håbe, at virksomhederne tager ved lære af de seneste års krise og breder sig ud og sørger for også at basere forretningen på boligforeninger, grundejerforeninger og virksomheder. For der vil altid komme konjunktursvingninger, hvilket selv fornuftige folk kan have en tendens til at glemme, når ordrebøgerne bugner og telefonerne kimer. Men jeg synes nu, at vores medlemsvirksomheder har været gode til at konsolidere sig.

Flere fagentrepriser, tak

Og det er godt. For opgangstider betyder ikke nødvendigvis, at forudsætningerne for at drive en succesfuld virksomhed i branchen også hele tiden bliver bedre og bedre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En meget konkret udfordring, som anlægsgartnerfaget står over for i disse år, er at der er for få fagentrepriser. Vi ser alt for ofte, at anlægsgartnerarbejdet bliver udbudt som en del af en hovedentreprise eller lagt ind under jordentreprisen eller endda kloakentreprisen. Ikke nok med at man altid bliver presset som en lille del af en større entreprise, men her bliver der jo virkelig også pillet ved vores selvforståelse som anlægsgartnere, når vi bliver proppet sammen med tilstødende fag.

Det vil vi arbejde for bliver bedre i 2017 og fremover.

Samarbejdet med 3F

Et andet fokusområde er samarbejdet med fagforeningerne. En af foreningens vigtigste politiske mærkesager vil altid være kampen mod uorganiseret arbejdskraft. Her har vi jo en vigtig alliance med 3F, hvor vi har den fælles interesse som fagforening og arbejdsgiverforening at alle arbejder efter overenskomst.

Det er derfor vigtigt, at vi har et godt samarbejde i hverdagen, og ikke kun mødes hvert tredje år og støder hovederne sammen til overenskomstforhandlingerne. Nogle af foreningens kredse har et godt samarbejde med deres lokale 3F-afdelinger, mens det er mere op ad bakke i andre kredse. Det samarbejde vil vi være med til at styrke.

Anlægsgartnerne og landskabsarkitekterne

Et andet samarbejde, som vi har styrket i 2016, er Danske Anlægsgartneres og Danske Landskabsarkitekters. Vi har sammen med formand Susanne Renée Grunkin blandt andet skrevet kronik i Berlingske og anmeldt Stevns Kommunes træpolitik, og 2017 vil byde på flere af disse fælles fremstød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to fag - landskabsarkitektur og anlægsgartneri - bliver stadig mere specialiserede og stadig mere afhængige af hinanden, og i takt med at det praktiske arbejde fletter sig mere sammen, er der behov for, at vi også fra formandsposterne udstikker retningslinjerne sammen. Og heldigvis er der masser af emner at tage fat i, hvor vi kan løfte en fælles dagsorden frem i medierne.

Bredere uddannelse

Ligesom den tidligere landsformand, Ejvind Røge, anser jeg uddannelsen af nye anlægsgartnere som et af foreningens vigtigste fokusområder. Ikke kun i forhold til at tage elever selv og sikre praktikpladser, men også med at få tilpasset uddannelsen, så der eksempelvis kommer mere undervisning i den kloakmæssige del af faget, der får større og større betydning i disse år.

Behovet for flere og bedre uddannede unge er en af grundene til, at vi har ansat en ny uddannelseskonsulent i sekretariatet, som skal hjælpe med at få sat skub i den udvikling, og ikke mindst få flere unge til at vælge anlægsgartnervejen.

Der er nok at tage fat i, og det gør vi.

Alt i alt er jeg meget fortrøstningsfuld i forhold til det kommende år. Og ikke mindst ser jeg frem til igen at se hele den grønne branche samlet ved fagudstillingen Have & Landskab '17 i Slagelse fra 30. august til 1. september.