I Helsingør er havnefronten blevet udstyret med smarte gadelamper, som kan justeres fra central hold. Det sparer både tid og penge.

De intelligente produkter bliver ved med at udvikle sig, og det skaber hele tiden nye muligheder både derhjemme, i erhvervslivet og i det offentlige rum. Det gælder også inden for gadebelysning, hvilket de besøgende omkring Kulturværftet i Helsingør oplever på nærmeste hold. Her er der opsat 31 nye UrbanMoon gadelamper, og de danskdesignede lamper giver helt nye muligheder for at styre belysningen.

Årsagen er lysstyringssystemet CityTouch fra Philips Lighting. Med den nye og intelligente belysning kan de nu fra et kontrolcenter hos Forsyning Helsingør regulerer lysstyrken ud fra byens behov. Den nye gadebelysning er med til at udsmykke den nye havnefront, øge komforten og sikkerheden, når mange færdes i området. Tilmed bringer det Helsingør i front blandt danske byer med opsætningen af intelligent belysning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores idé med projektet var at få mulighed for at ændre lysstyrken i området omkring Kulturværftet. Med de nye lamper og CityTouch-systemet kan vi nu skrue op og ned for vejbelysningen, når der er arrangementer i byen og derved forbedre sikkerhedsforholdene, siger Morten Brask Lauridsen, Driftsingeniør hos Helsingør Kommune.

Energibesparende teknologi

De nye LED-gadelamper er en del af den byudvikling, der kaldes SmartCity, hvor byens veje de kommende år får mere intelligent udstyr. I Helsingør kan kommunens folk nu regulere, kontrollere og overvåge vejbelysningen fra en computer. Samtidig giver opsætningen af de nye lamper og lysstyringssystemet store energibesparelser.

- Førhen kørte Forsyning Helsingør rundt manuelt og tjekkede, om alle lamper virkede, men det behøver man ikke mere med de nye lamper. Så der er besparelser at hente både på servicedelen og på energiforbruget, hvor der kan opnås en besparelse på 70 procent, siger Freddy Degn, senior key account manager hos Philips Lighting.

Fremtiden giver nye muligheder

Ud over de mange fordele ved det nye styresystem adskiller selve lampen sig også fra de andre i Helsingørs bybillede. Det stilfulde, danske design fra Knud Holscher tager sig flot ud i dagtimerne, og om aftenen bliver lampens skærm lyst op, så man kan se en lysende trekant, der forenes med området omkring havnefronten.

- Det nye system giver mulighed for at kreere sjove og spændende lyssætninger. Nu får vi muligheden for at teste den nye teknologi, og så kan det godt tænkes, at vi senere også kobler den indre del af Helsingør på systemet, så vi kan ændre belysningen, hvis der er arrangementer i byen, siger Morten Brask Lauridsen.