Middelfart Kommune er nu klar til officielt at åbne den klimasikrede Søndergade.

I jagten på at løse de tiltagende udfordringer med store mængder regn i bybilledet, har man i Middelfart i en periode arbejdet med at udforme en klimatilpasset udgave af vejen Søndergade. Nu er man kommet så langt med projektet, at byens borgmester, Steen Dahlstrøm, onsdag den 2. november kan klippe snoren til byens nye vej, som dermed officielt kan erklæres åben. Det oplyser Middelfart Kommune i en pressemeddelelse.

Klimatilpasningen er sket ved hjælp et nyudviklet vejsystem, der leder regnvand fra veje, fortove og hustage til vandkanaler langs vejkanten i stedet for i kloakken. Det nye vejsystem, Vandvejen, er udviklet i et samarbejde mellem virksomheder fra vej-, vand- og arkitektbranchen med det formål at løse flere udfordringer i ét design.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Attraktive gaderum

Med de nye vandkanaler og belægninger har Søndergade fået et inviterende og spændende udtryk. Nu er det muligt at følge regnvandets vej fra det lander på vejen eller forlader et nedløbsrør, til det når enden af vejen. En ændring i vejens tværprofil sørger for, at vandet fra skybrud nu holdes og styres på selve vejen, så det ikke gør skade på gadens gamle bygninger.

Vandkanalerne er placeret langs det nordlige fortov, og varierer i karakter alt efter gadens brug. Kanalerne er skiftevis overdækkede med låg af perforeret cortenstål, åbne med rindende vand eller beplantet med stauder og høje græsser. Alt sammen medvirker det til et naturrigt og æstetisk udtryk i Søndergade.

- Dette er et innovativt projekt med en ny vandhåndteringsløsning udviklet sammen med en række dygtige virksomheder, herunder også lokale parter. Anlægsmæssigt har det været en hård tid for Søndergade, men gaden har nu fået en klimasikring og er samtidig blevet en af byens flotteste gader. Der er ingen tvivl om, at dette demonstrationsprojekt sammen med andre klimaløsninger i Middelfart kan vise vejen for resten af Danmark. Jeg håber også, at de deltagende virksomheder får glæde af det gode udviklingsarbejde, og at løsningen kan finde anvendelse andre steder i Danmark og måske i udlandet, siger plan- og byggechef i Middelfart Kommune, Jørgen Knudsen.

Danmarks klimalaboratorium

Allan Bruus, direktør i Middelfart Spildevand A/S, deler begejstringen:

- Middelfart Spildevand er glade for, at det initiativ vi tog sammen med Middelfart Kommune, Klimaspring og en række virksomheder i 2013, har ført til, at vi nu er klar til at indvie Vandvejen i Søndergade. Det er et mønstereksempel på, hvordan vi som vandselskab og kommune kan samarbejde med private virksomheder om udvikling af innovative, kommercielle løsninger inden for vandbranchen. Det er endnu et skridt på vejen til, at Middelfart bliver Danmarks klimalaboratorium, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet er i øvrigt blevet en realitet med hjælp fra Realdania.

- Det er meget positivt, at Middelfart Kommune sammen med Middelfart Spildevand nu går foran og implementerer et Klimaspring-produkt i fuld skala. Vi håber, at andre kommuner og forsyningsselskaber også kan blive inspireret af projektet i Middelfart til at anvende flere smarte klimatilpasningsløsninger i byerne, lyder det fra projektchef Pelle Lind Bournonville fra Realdania.

Vand-, vej- og byrumsspecialister

Vandvejen er blot én af de løsninger, som Realdania støtter via kampagnen "Klimaspring", hvis formål er at fremme udbuddet af smarte løsninger til klimatilpasning af byer. I dag er det en stor udfordring at finde gode, fleksible og samtidig billige klimatilpasningsløsninger, der kan håndtere de store vandmængder, vi oplever i den tætte by. Specielt hvis de også skal imødekomme ønsker om merværdi og multifunktionalitet. Med Vandvejen har man i et tværfagligt, langsigtet samarbejde stræbt efter at forene alle krav i én løsning.

Ud over støtten fra Realdania er Vandvejen udviklet i et tværfagligt samarbejde mellem rådgivende ingeniør og miljøvirksomheden EnviDan A/S, vejbygningsentreprenøren Colas Danmark A/S og arkitekt og landskabsarkitekter Schulze+Grassov ApS. Derudover deltager Thisted Fjerritslev Cementvarefabrik A/S, Middelfart Kommune, Middelfart Spildevand A/S, Skanderborg Kommune og Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S.