Lynex ApS og Levende Jord ApS har indledt et samarbejde som tilbyder både redskaber og faglig viden.

Faglige messer er et godt sted at få nye input til sin dagligdag. Det gælder især for de besøgende, men det gælder i høj grad også udstillerne. Det kunne jo tænkes, at sød musik kunne opstå, og et nyt samarbejde ville give vækst til alle involverede parter.

For de to danske virksomheder Lynex ApS og Levende Jord ApS var årets Maskiner under Broen første lejlighed til at præsentere deres samarbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har snakket sammen i nogle år. Vi mødtes på en Agromek og blev enige om at prøve at hjælpe hinanden, siger Jens Hansen fra Lynex.

Lynex er kendt for sine fjernstyrede, terrængående redskabsbærere, hvis styrker for alvor kommer til sin ret på stejle og svært fremkommelige skråninger. Omvendt udspringer Levende Jord af stor faglig viden om jordforhold i form af blandt andet bakterier, næringsstoffer og levende organismer.

Under messen præsenterede de en fælles, materiel løsning, som både slår græsset og lufter det i samme arbejdsgang, og løsningen underbygges derudover af faglig viden.

Gode jordforhold

Hvis vi starter med maskinerne, så er Lynex' bidrag en TX1200 redskabsbærer med 45 hk. Den skal arbejde med det redskab, man nu engang vælger at frontmontere på den. Eksempelvis en klipper.

Den havde på den vestfynske messe fået eftermonteret en Evers plænelufter, leveret af Levende Jord, på et almindeligt kugletræk. Således kan kombinationen både klippe vegetationen, og samtidig lufte underlaget for at forbedre væksten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den vil helt konkret være vigtig ved parker, haver og skrænter ved motorveje, forklarer Karsten Snitkjær fra Levende Jord.

Han har en baggrund i landbruget, hvor han blandt andet har arbejdet som konsulent i tre år for Landbrugets Rådgivningscenter. Her har han arbejdet med jordforhold og den krævede jordluftning.

- Jordoverflader kan være meget kompakte. En jordluftning er en nødvendig forbedring af jorden, som giver optimal vækst i græsset ved at sikre rødderne bedst mulige forhold, siger han.

Nu har han overført erfaringerne til den grønne branche, selv om materiellet nu er i mindre kaliber.

Landbrugsudgaven er nu reduceret til et redskab, som blot er 1,5 meter i bredden. Græslufteren i "Model Park" trækkes af et almindeligt anhængertræk eller en kategori 1 lift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den fås med elektrisk motor, som man kan løfte knivene i svingene, så de ikke vrider i jorden.

Mindre erosion

For Karsten Snitkjær er jord hjertebarnet, og i hans øjne mangler den mange steder luft, luft og atter luft. Det er hans motivation for sin virksomhed.

- Der findes masser af slicere og vertikalskærere på markedet. Vores danskbyggede maskine er mere i det grovere segment, da den skal kunne tåle at ramme store sten, siger han.

Men blot det at køre med maskinerne er ikke nok i sig selv. Det skal ske på de rigtige tidspunkter, og det er her, at den faglige viden hos levende Jord for alvor sætter ind.

- Man kan ikke bare køre efter et skema. Grejet skal bruges rigtigt, og plejen afhænger af det pågældende område, og især hvor meget vand der er i området, understreger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Knivene på lufteren arbejder ned i 12 centimeters dybde. Der er 2-3 centimeter mellem tandhullerne. Dermed skabes der ikke en kontinuerlig rille og således mindskes risikoen for erosion.