Podninger fra gammel blodbøg i Aarhus er ved at blive plantet i byens parker.

I 2010 valgte politikerne i Aarhus Byråd af den markante blodbøg ved Randersvej i den nordlige ende af byen skulle fældes. Det skulle ske for at gøre plads til den kommende letbane. I 2011 blev fældningen af det mere end 100 år gamle træ effektueret trods markante protester.

Nu genopstår træet i Vennelystparken i Aarhus i form af en podning fra det gamle træ, som blev plantet i 1898 - efter sigende til minde om General Rye og Rytterfægtningen ved Aarhus, der fandt sted i 1849, hvor Stjernepladsen ligger i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

30 podninger

Politikerne var i 2010 enige om, at det var nødvendigt at fælde blodbøgen for at gøre plads til letbanen. Det blev bl.a. undersøgt, om træet kunne flyttes til en anden placering i Aarhus, men det ville koste millioner, og der var ingen garanti for, at træet ville overleve i processen. Byrådet besluttede derfor at fælde træet, men samtidig at lave cirka 30 podninger, så træets historie kunne leve videre.

Podningen foregår ved at tage en kvist fra træet og sætte den i tæt kontakt med en anden bøgegrundstamme, så de to vokser sammen. Det er således en efterkommer - eller en kloning - af den oprindelige blodbøg på Randersvej, som vokser op i Vennelystparken.

De cirka 30 podninger er siden fældningen blevet passet på en planteskole. Nogle har nu vokset sig store nok til at blive plantet i den fri natur. I foråret blev de første tre træer plantet: To i Mindeparken og ét i Botanisk Have. Træet i Vennelystparken har dog en helt særlig betydning, da den bliver plantet langs samme vej som den oprindelige blodbøg.

Ikke alle 30 podninger ender med at blive plantet som nye træer. Nogle podninger overlever ikke, og andre bliver fejludviklede. De stærkeste træer vil i de kommende år blive plantet rundt omkring i Aarhus, hvor træerne passer ind i omgivelserne, og hvor de får optimale vækstvilkår. Netop i Vennelystparken mener fagfolk, at træet har optimale vækstvilkår, og hvis det undgår sygdom, kan det blive lige så stort som ethvert andet bøgetræ; dvs. helt op til 40 meter.

Store grene af det oprindelige træ blev overgivet til billedhuggeren Jørn Rønnau til fremstilling af skulpturer. Men store dele af træets stamme bliver fortsat opbevaret på en kommunal oplagsplads. Planen er, at træet skal bruges til en større skulptur, når den rigtige ide og finansieringen er på plads.