CMN Maskintecs pæleklipper klarer tre-fire kilometer autoværn i timen.

CMN Maskintec A/S er blandt andet kendt for sine redskaber til mekanisk ukrudtsbekæmpelse inden for landbruget, og selv om landbruget generelt fylder mest for maskinfabrikanten, har de også gennem en årrække haft flere forskellige produkter til den grønne branche.

Det hele startede med en stirenser, den såkaldte Trio-renser, som primært er henvendt til kommuner. Der er tale om ét redskab med tre funktioner. Skuffejernene underskærer, slæbeplanken planerer og jævner, og riven sørger for et nydeligt slutresultat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil tro, at omkring 80 procent af de danske kommuner har en af slagsen, og der er også solgt en del i Norge og Finland. Det er vel snart 19-20 år siden, vi startede med den, og så er der videreudviklet lidt på den undervejs, siger Claus Nygård fra CMN Maskintec.

Han har også en plænestrigle i sortimentet, der løfter op i udkrudtet, så det lettere kan klippes af - og den sørger i øvrigt også for at forbedre ilt-tilgangen til rødderne. Claus Nygaard fremhæver, at den er rigtig god til at anvende sammen med en såmaskine, hvor den hjælper til at få en ensartet fordeling af frøene.

Effektivt koncept

Et af de redskaber, som tiltrækker sig en del opmærksomhed på det grønne område, er den såkaldte Bawi Pæleklipper. Den er udviklet til at klare opgaven med at klippe rundt om blandt andet kantpæle, autoværn, skilte og vejtræer. Opgaver som ofte klippes manuelt med en buskrydder.

Klipperen kan som standard monteres på en traktors frontlift. Selve klippehovedet er nærmest v-formet, så den pæl, man kører frem mod, fanges i en tragt. Når pælen er i bund, sørger traktorens fremdrift for, at klippehovedet ved hjælp af et drejeled nærmest glider af på pælen - og samtidigt klippes der hele vejen rundt om pælen.

- Det er primært kommuner og entreprenører, der er kunder på denne maskine, men salget går typisk gennem en forhandler. Og jeg leverer i øvrigt også til Tyskland og Sverige, fortæller Claus Nygaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere opdateringer

Pæleklipperen blev udviklet for godt fem år siden, men der er videreudviklet på den i mellemtiden. Og netop videreudviklingen er blevet nemmere, efter CMN selv er begyndt at tage sig af produktionen.

- Knivene er nu blevet løse, så de kan give sig, og så har den også fået kraftigere lejer, siger Claus Nygaard og tilføjer, at den også har fået et nyt patenteret motorsystem. Derudover har den fået en funktion, der gør, at den ikke længere presser så hårdt på pælene, at de risikerer at vælte.

Kravene til den traktor, pæleklipperen skal monteres på, er minimum 40-50 hestekræfter, og så er det vigtigt, at den har trinløs transmission.

- Den klarer 80-100 pæle i timen og tre-fire kilometer autoværn, så der skal du rende noget stærkt, hvis du skal klare det samme med en buskrydder, lyder det fra Claus Nygaard.