Det har været lidt lettere at være graver ved kirkerne på Læsø denne sommer, efter tre minilæssere er kommet til øen.

Læsø har fået tre nye beboere, der skal hjælpe til på øens kirkegårde. Her har menighedsrådet længe ønsket at investere i nogle maskiner, der kunne lette gravernes arbejde. En stor del af opgaverne har indtil nu været klaret med håndkraft.

- Minilæsserne aflaster os meget i dagligdagen, fortæller graver Astrid Stoklund Petersen i en pressemeddelelse. Hun udgør sammen med Birgitte Melchiorsen og Lone Wachman graverteamet på Læsø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi før flyttede store sandbunker med trillebør, var man godt brugt efter det 10. læs. Med de nye grønne maskiner går arbejdet som en leg, og vi har overskud til resten af dagens opgaver, fortsætter hun.

Allerede i 2015 begyndte menighedsrådsformand Olav Juul at undersøge markedet for egnede maskiner rundt om i landet. Sammen med de tre gravere tog han en tur til Avants showroom i Låsby og hørte om mulighederne. I marts i år tog Martin Jensen fra Avant Danmark så på genvisit og medbragte en Avant 220 med forskellige redskaber til en demonstrationsdag på Byrum Kirkegård.

- Sammen med menighedsrådet besluttede vi at investere i tre maskiner i stedet for én større fælles maskine, som ville kræve transport med en speciel trailer, når den skulle fra den ene kirkegård til den anden, siger Astrid Stoklund Petersen.

Dobbelt så hurtigt

Valget faldt på tre Avant 220'ere, som hver er udstyret med skovl og stenstikker. Derudover er der investeret i fælles redskaber, en løvsuger med tilhørende garagevogn, en 120 centimeter bred plæneklipper og en kranarm.

- Vi er meget begejstrede for løvsugeren. Og græsslåningen går dobbelt så hurtigt nu, hvor vi har udstyr, der er dobbelt så bredt som før. Især ved Vesterø og Østerby kirker er der store græsarealer uden om kirkegårdene, og vi har sognegård og præstegård med udenomsarealer, der skal vedligeholdes. Kranarmen hjælper os især, når vi flytter sten, for eksempel gravsten fra sløjfede gravsteder, der skal flyttes til lapidariet, fortæller Astrid Stoklund Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med i pakken er også to miljøriver udstyret med skuffejern. Riverne skuffer og river kirkegårdenes grusgange i én arbejdsgang og sparer derved tid.

Katrine, Johanne og Anita

- Maskinerne er jo helt ens, så vi besluttede at give dem navne. Vi er tre gravere, der alle har børn, og vi besluttede at opkalde Avant'erne efter hver gravers ældste datter. Så her hos mig i Byrum kører Katrine rundt, Johanne hører til i Vesterø hos Lone, og Birgitte har sin Anita i Østerby, siger Astrid Stoklund Petersen.

Læsø pastorat består af de tre sogne Hals, Byrum og Vesterø. Den middelalderlige kirke i Hals blev nedlagt i 1700-tallet og erstattet af Østerby Kirke, opført i 1867. I Byrum ligger den rødkalkede Byrum Kirke fra 1200-tallet og i Vesterø Sogn har man ligeledes en rødkalket kirke fra 1200-tallet, Vesterø Søndre Kirke.

I 1954 indviedes desuden filialkirken Vesterø Havnekirke. Kirken blev nedlagt i 2003 og overtaget af Læsø Saltsyderi, der i 2008 slog dørene op til Læsø Kur, der bl.a. bruger restprodukter fra øens saltproduktion i deres spabehandlinger.