Ved Maskiner under Broen bliver der et miniseminar om førerløs teknologi og økonomi.

Når førerens arbejdstid går ud af ligningen, er der nogle helt andre økonomiberegninger på eksempelvis græsklipning på fairways af en golfbane. Det kan måske betale sig at køre langsommere eller at benytte en mindre klipper, når der ikke skal beregnes arbejdsløn til en fører under hele arbejdet.

Nogle af disse overvejelser vil salgschef Claus Bjerre redegøre for på et miniseminar på Maskiner under Broen om førerløse maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han repræsenterer firmaet Precision Makers. En del af teknologien er danskudviklet, men sidste år blev firmaet bag teknologien overtaget af hollandske Precision Makers, og siden er det rullet ud over markedet i Europa. Det skriver Maskiner under Broen i en pressemeddelelse.

- Vi leverer selv en førerløs redskabsbærer med 100 hestekræfter, men vi kan også levere kit til at sætte på en lang række maskiner. Ikke alle maskiner er forberedt til teknologien, men der findes modeller inden for flere kendte mærker, som er klar til at køre førerløst, fortæller Claus Bjerre.

Finaleomgang

- Den første golfbane i Danmark er i gang med førerløs klipning af fairway. Det foregår ved, at en fairwayklipper kører den såkaldte finaleomgang for at vise systemet omkredsen af fairway. Derefter køres en tur langs kanten af semirough. Dermed har maskinen fået vist, hvilken plads, den har til at vende på. Endelig kan man indlæse transportruten fra hul til hul, og dermed kan klipperen selv klare opgaven, fortæller Claus Bjerre.

- Sikkerhedsmæssigt er det sådan, at den stoppe ved alt, der er større end en colaflaske. Eventuelle golfbolde bliver skubbet til side, men der kan jo blot indføres en lokalregel om genplacering, fortsætter han.

Nedsætte hastigheden

Teknologien er først og fremmest udviklet til landbrug og gartneri. Eksempelvis ved jordbearbejdning køres ofte ganske hurtigt, hvilket er hårdt ved grejet og sluger meget brændstof. Ved at tage førerens arbejdsløn ud af ligningen kan hastigheden nedsættes til gavn for både maskiner og miljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over Claus Bjerres indlæg på et dagligt miniseminar under Maskiner under Broen den 24.-25. august er Precision Makers også blandt udstillerne.