Palle Hove Olesen har med sit firma A&P Turfcare fundet en niche, hvor han sliber klippeled ude hos danske golfklubber.

I golfbranchen er og vil klipningen af græsset altid være et område, hvor der er brug for præcise og effektive maskiner. Uanset om det drejer sig om greens, teesteder, rough, fairways eller selv driving ranges, vil der være golfspillere, som har en mening om græsset og klipningens kvalitet.

Det betyder, at klippeudstyret altid skal være 100 procent i orden, og det leder blandt andet opmærksomheden mod skærene. Alt det kender Palle Hove Olesen alt til. Han er uddannet greenkeeper fra Sandmoseskolen og har siden 2004 arbejdet som chefgreenkeeper. Først hos Nordvestjysk golfklub i Klitmøller, og senest i Sydthy Golfklub hvor han var med til at bygge banen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I foråret 2015 valgt han at starte op som selvstændig med sit firma A&P Turfcare, hvor han tilbyder slibning af cylinderklippere for blandt andet danske golfbaner. Han arbejder ud fra sin adresse i Hurup i Thy, og når sæsonen tager fart i golfklubberne, pakker han alt sit udstyr ind i sin lastbil og fungerer som rullende værksted.

- Jeg stoppede som chefgreenkeeper, fordi jeg mente, at det var tid til at prøve noget andet. Med mig havde jeg den erfaring, at golfklubberne har et stort behov for at få slebet skærene på deres klippeled i løbet af sæsonen, men det er meget sjældent muligt for dem at undvære deres klippeled bare i kort tid for at sende det til slibning. Derfor bringer jeg slibningen ud til klubberne, så de hurtigere kan komme i gang med klipningen igen, forklarer Palle Hove Olesen.

På vej mod fuld tid

Han spiller selv golf og har gjort det i mange år. Faktisk var det gennem hans medlemskab hos Nordvestjysk Golfklub, at han kom ind i branchen.

- De havde brug for lidt frivilligt hjælp, og da de erfarede at have havde erfaring med vandingsanlæg til golfbaner gennem et tidligere job, ansatte de mig. Først som greenkeeperassistent og senere blev jeg chefgreenkeeper i klubben, fortæller Palle Hove Olesen.

Ideen til jobskiftet kom, da han kom i kontakt med en amerikaner, som gennem 35 år havde fungeret som rullende serviceværksted for amerikanske golfklubber. Palle tog til USA, hvor han fik en uges meget intens skoling i opgaverne. Han vidste alt om, hvordan et klippeled fungerede, men hele forretningskonceptet skulle han også have ind under huden. Den uge rejste de sammen rundt til golfbaner i Californien. Blandt andet til Solvang, byen med de danske aner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Da jeg kom hjem, fortsatte jeg med at øve mig på slibning af endnu flere klippeled med cylinderklippere, og i foråret 2015 gik jeg i luften med A&P Turfcare, siger Palle Hove Olesen.

Han viste firmaet frem for første gang på Grøn Fagmesse i Brovst i juni samme år, og her et år senere finder vi ham samme sted. Bagsmækken på lastbilen er slået ned, så alle interesserede kan træde op og se nærmere på hans rullende værksted.

- Der er fortsat kun mig i firmaet, og jeg er endnu ikke på fuld tid i A&P Turfcare. Men det vil jeg komme. Der er meget at så til og holde styr på, men jeg har altid ønsket at prøve kun at være mig selv, og jeg kan godt lide friheden ved at have sit eget firma, siger han.

Tid er kostbar

Intensiteten i arbejdet varierer hen over golfsæsonen. Når den typisk trapper ned i slutningen af oktober eller lidt ind i november, kører han sit lastbil med maskinerne hjem til Hurup, hvor han tager dem ud og installerer dem i sit værksted.

- Herefter følger en stille periode, hvor jeg selv kan tage ud og hente klippeledene, tage dem med tilbage på værkstedet, slibe dem og køre ud og aflevere dem til kunderne igen. Når vi kommer til april, bygger jeg bilen om igen, så jeg kan køre ud og slibe ude hos klubberne igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han arbejder primært i Jylland i området fra Skagen og ned til Skanderborg syd for Aarhus. Der ligger mange klubber, men det er selvfølgelig ikke dem alle, der har brug for hans tjenester. Hans erfaring er, at mange klubber selv har maskinerne til at slibe klippeledene og foretrækker selv at vedligeholde deres udstyr.

- Men jeg oplever også i sæsonen, at klubberne ikke selv har tiden til at slibe skærene, eller at de ikke alle føler, de har tilstrækkelig viden om slibningen til at lave et godt sliberesultat. Ingen klubber kan undvære deres maskine særligt længe. Jeg skal bruge et par timer pr. klippeled, og ved at arbejdet sker ude hos klubberne, er det ikke længe de skal være uden.

Særlig app

Med en tidsfaktor hængende over hovedet kunne man godt forvente, at Palle Hove Olesen havde klubbernes greenkeepere klistret til sig, når han gik i gang med deres maskiner. Men det er på ingen måde hans oplevelse.

- De kan godt lide, at se det virker. Når jeg har slebet det første klippeled, tjekker jeg, at det virker og klipper, som det skal. Når det er testet til klubbens tilfredshed, fortsætter jeg med resten efter samme indstillinger, siger han.

Han har desuden en særlig app på sin telefon med fabriksspecifikationer på de forskellige producenters græsklippere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Principperne er de samme uanset mærket. Nogle gange har klubberne deres egne erfaringer med slibningen, som de gerne vil bruge, og så anvender jeg deres ønskede indstillinger.