Lokalplanforslag for Amager Øst i fokuserer på grønne, bilfrie byrum og plantning af knap 400 træer.

Store træer, kreative erhverv, gode forhold for cyklister og ingen biler. Det var ønskerne fra de lokale, da de mødtes med lokaludvalget, Teknik- og Miljøforvaltningen og grundejerne for at udveksle ideer og input til et nyt boligkvarter i Amager Øst. Lokalplanforslaget for det nye kvarter er nu sendt i offentlig høring. Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Det bilfrie boligkvarter skal have frodig bynatur, trygge tværgående forbindelser og rekreative grønne byrum, og det glæder teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), at de lokales ønsker om en grøn bydel skinner så tydeligt igennem forslaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal udvikle byen i tæt dialog med københavnerne. Vi skal lytte til deres ønsker og visioner for deres bydel, og vi skal trække på deres store viden om lokale forhold. Det er lykkedes rigtig godt i lokalplanforslaget for det nye boligkvarter i Amager Øst, hvor frodig bynatur, trygge bilfrie byrum og grønne forbindelser er et resultat af den store lokale deltagelse, siger Morten Kabell.

Grønne byrum

De lokales ønske om et bilfrit kvarter er samtidig en vigtig del af planen. Stort set al bilparkering skal nemlig forgå i underjordiske kældre med nedgang i periferien af kvarteret. Grønne bilfrie byrum kan derved udbrede sig over jorden. Kvarteret får eksempelvis tre rekreative byrum, der indrettes som aflange kiler imellem kvarterets boligkarréer. To af disse skal have park og havekarakter med stauder, buske og træer, hvorimod det sidste bliver af mere urban karakter, der eksempelvis kan rumme kulturelle funktioner. Derudover spiller de lokales ønske om træer en synlig rolle. Minimum 375 træer skal nemlig fordeles ud i kvarterets byrum, gårdhaver og vejkanter. Morten Kabell er begejstret for, at bynaturen spiller en så stor rolle i planforslaget.

- Sidste år vedtog København en strategi for bynatur, der slog fast, at blomster, træer og parker skal spire i takt med nybyggeri, så 75 procent af alle københavnere i 2025 oplever København som en grøn by. Lokalplanforslaget for det nye boligkvarter i Amager Øst er et pragteksempel på, hvordan vi både skaber plads til frodig natur, grønne parker og nybyggeri, når bilerne ikke fylder hele gadebilledet, siger Morten Kabell.

Det nye boligkvarter skal udspringe fra området mellem Amager Strandvej og Ved Amagerbanen, der i dag byder på graffitidækkede bygninger og uudnyttede ukrudtsramte arealer.