Landets største vandselskab bakker op om Egedal Kommunes forbud mod brug af pesticider i områder, hvor der udvindes drikkevand.

Danmarks største vandselskab Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, hilser det velkommen, at Egedal Kommune nu vil bane vejen for beskyttelse af en vigtig drikkevandsressource. Kommunen vil som den første i Danmark gøre brug af en særlig paragraf i Miljøbeskyttelsesloven for at beskytte drikkevandet fra et vandindvindingsområde omkring Bjellekær Kildeplads , hvor Hofor henter vand til cirka 30.000 mennesker. Området er på 67 hektar jord, som ejes af 33 grundejere og landmænd, som bruger arealet til haver og landbrugsjord.

- Rent grundvand er en knap ressource i hovedstadsområdet, hvor vi er mange om at dele vandet, og hvor mange vandboringer gennem årene er taget ud af drift på grund af forurening. Derfor er der en stor samfundsmæssig nytteværdi ved at beskytte Bjellekær Kildeplads mod forurening nu og i fremtiden. Vi bakker derfor fuldt op om Egedal Kommunes beslutning om at give påbud om sprøjtefri drift i det boringsnære område til Bjellekær Kildeplads, siger Lars Therkildsen, direktør for Hofor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hofor har ikke mulighed for at forbyde brug af pesticider og andre skadelige stoffer i de områder, hvor drikkevandet til hovedstadsområdets millionbefolkning hentes.

- Vi har gennem mange år forsøgt at beskytte de sårbare drikkevandsområder gennem frivillige aftaler med landmændene om pesticidfri drift eller ved samarbejde om opkøb af jord, hvor der rejses ny skov. Men det går langsomt. Det er derfor et vigtigt gennembrud for bevarelsen af det unikke danske grundvand, at Egedal Kommune nu har besluttet at bruge mulighederne i Miljøbeskyttelsesloven. Det giver håb om, at der også er rent og billigt postevand om 100 år. Vi er taknemmelige på forbrugernes vegne, fastslår Lars Therkildsen.

Personligt brev

Fra Bjellekær Kildeplads indvindes årligt 1,2 millioner kubikmeter rent drikkevand til 30.000 mennesker i København og omegn. Kildepladsen ligger ved Søsum i Egedal Kommune. Området omkring de syv indvindingsboringer på kildepladsen er meget sårbart overfor forurening, og der er fundet spor af sprøjtegifte i indvindingsboringerne og i de omkringliggende moniteringsboringer.

Kommunens påbud betyder, at haveejere, landmænd og virksomheder ikke må bruge sprøjtegifte i det område, som kommunen har udpeget som meget sårbart over for forurening. Grundejerne, som i dag har modtaget et personligt brev med varsling om forbuddet mod at bruge sprøjtegift, får via Kommunen tilbudt erstatning fra Hofor.