Indehaveren af Kellers Park Golf Club har valgt en anlægsgartner til greenkeeper-arbejdet - ikke af princip, men fordi konceptet passer til opgaven, og kemien er god.

De fleste forbinder plejen af golfbaner med egen chef-greenkeeper samt en lille håndfuld ansatte. Det er det traditionelle billede, og sådan kommer det nok også til at se ud de fleste steder fremover.

Samtidigt er der dog også golfbaner, hvor det gribes lidt anderledes an. Det typiske er i sådanne tilfælde, at opgaven løses af en underentreprenør i form af en anlægsgartnervirksomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Knud Daugaard-Hansen er ejer af to golfbaner. En med en fast greenkeeperstab og en, hvor opgaven løses eksternt. Han vil ikke fremhæve den ene løsning på bekostning af den anden. I stedet er det en pragmatisk vurdering af, hvad der fungerer bedst i en given situation.

Konkursramt bane

Knud Daugaard-Hansen har nu været indehaver af Birkemose Golfcenter - som hans far grundlage - i cirka fire år. Banerne lejes af Birkemose Golf Club, og dermed har han ikke direkte noget med driften at gøre.

- Golfklubben står selv for hele plejen, hvor de har tre greenkeepere ansat. Men jeg kender naturligvis deres setup, for jeg har månedlige møder med dem, og det er også mig, der ejer maskinerne, som de så lejer, fortæller han.

I 2014 fik han så mulighed for at købe den konkursramte golfbane Kellers Park ved Brejning på sydsiden af Vejle Fjord. Dermed fik Kellers Park Golf Club nyt liv, og i den forbindelse har ejeren selv spillet en mere aktiv rolle i forhold til plejen.

Selv involveret

På denne bane har han valgt ikke at tilknytte en greenkeeper. Driften er i stedet overdraget til Tolstrup Anlægsgartner, som ikke umiddelbart har greenkeeper-erfaring fra andre opgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fordelen ved at have en fastansat greenkeeper er, at der hele tiden er én på banen, som kan tage beslutningerne. Derfor vil jeg mene, at forudsætningen for, at dette setup kan lade sig gøre, er, at jeg selv er involveret og ofte er på banen. Så kan jeg tage stilling til, hvornår der for eksempel skal prikles eller gødes, lyder det fra baneejeren.

Han fortæller, at denne form giver nogle helt klare driftsfordele.

- Tolstrup Anlægsgartner løser opgaverne, og når det er overstået, så tæller taxameteret ikke længere. Det er selvfølgelig dyrere i den tid, de er der, men så slipper man samtidigt for at betale for spildtimerne, forklarer han.

Langt sejt træk

GRØNteknik har ved en tidligere lejlighed talt med Christoffer Lund, der driver Tolstrup Anlægsgartner, og han forklarede, at det for hans vedkomne giver store driftsfordele at have plejen af en golfbane i det geografisk samme område, som virksomhedens øvrige opgaver ligger i. Den synergi nyder golfbanen også godt af, fortæller Knud Daugaard-Hansen.

- Det er en rigtig stor fordel, at når der er en opgave, så kan han sætte fem-seks mand til at løse den, og så er det overstået. Så jeg kan rigtigt godt lide det setup, han kører med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger dog samtidigt, at han ikke vil fremhæve den aktuelle løsning på bekostning af den traditionelle model med en fast greenkeeperstab.

- Det har nogle helt klare fordele, og de helt store og velplejede baner kører rigtigt fint. De kan selvfølgelig noget, vi måske ikke kan endnu. Men det hele skal ses i lyset af, at vi står med en bane, der er overtaget efter en konkurs. Vi skal have banen op og køre, men økonomien skal kunne følge med. Det er ikke nogen kunst at sætte flere millioner i blød, men det skal betales tilbage på et tidspunkt. Jeg ser det her som et langt, sejt træk, som skal være bæredygtigt på den lange bane, forklarer han.

God udvikling

Det siger han også i erkendelse af, at der selvfølgelig er elementer, der på sigt kan blive bedre. Men banen er godt på vej. Og selv om han anerkender fordelene i at have et traditionelt greenkeeper-setup, regner han med, at det nuværende samarbejde med Tolstrup Anlægsgartner vil fortsætte mange år frem.

- På sigt bliver det nok sådan, at jeg ikke længere er så involveret, og de kommer til at stå for det hele. Lige nu er vi i en opbygningsfase, og derfor er der store fordele i den måde, vi gør det på. Jeg har et super godt samarbejde med Christoffer (Lund - red.), og han brænder virkelig for det her. Vi lærer noget hver eneste dag, og det er en rigtig god udvikling for begge parter, fortæller Knud Daugaard-Hansen og fortsætter:

- De vil det her, og derfor tror jeg også, vi kommer til at arbejde sammen mange år fremover.