Begreber som SBP og EUTR er nogle, som både den enkelte danske flisproducent og -leverandør skal forholde sig til.

Dokumentation for sporbarhed og bæredygtighed i træproduktionen og andet bureaukrati kommer til at fylde mere og mere i skoventreprenørens hverdag. På det seneste er kravene i den allerede indførte EU tømmerforordning, EUTR beskrevet i en kommende vejledning fra Naturstyrelsen.

Her er en procedure til at undersøge og dokumentere fældningens lovlighed formuleret. Den er bygget op omkring 14 love og bekendtgørelser, som skal tages i ed, før et træ må fældes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dansk Skoventreprenør Forening anmoder om klare spilleregler, som skal være rimelige og uden unødigt bureaukrati, men med respekt for den velfungerende lovgivning, som Danmark allerede har, herunder skovloven, der regulerer mange forhold. Forordningen behøver ikke sanktionere overtrædelser med yderligere straf, lød det fra Viggo Mortensen, formand for Dansk Skoventreprenør Forening på foreningens generalforsamling.

Udforme spilleregler

Når det gælder produktion af flis til energi, bliver SBP (Sustainable Biomasse Partnership) et begreb, som den enkelte flisproducent og -leverandør skal forholde sig til. Skoventreprenørerne bliver mødt med krav om dokumentation for sporbarhed og bæredygtighed ved produktion og levering af flis til de større varme- og kraftvarmeværker.

Dansk Skoventreprenør Forening og DM&E har i samarbejde med Dansk Skovforening, HedeDanmark og Skovdyrkerne samt Dansk Energi igangsat en udredning af SBP med en risikovurdering, som forventes færdig medio 2016.

- I betragtning af, at hovedparten af den danskproducerede træflis oparbejdes af skoventreprenører, er det naturligt, at vi som brancheforening er aktiv i arbejdet med at udforme spillereglerne for fremtidens leverandører af biomasse, mener Viggo Mortensen.

- Flisproduktionen skal dog ikke kun være bærerdygtig for skovene. Prisniveauet skal også være bæredygtigt for såvel skovejerne som skoventreprenørerne, der forestår den omkostningstunge del af produktionen, siger Viggo Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk Skoventreprenør Forening har igen i 2015 oplevet en positiv tilgang af medlemsvirksomheder, og foreningen sluttede året med 91 medlemsvirksomheder, hvilket er det højeste i foreningens 26 års historie.