Brolæggerkonkurrencen ved Skills handler om præcision. Men stopuret kører hele tiden.

Sveden pibler ned ad tindingerne på de fire deltagere, der kæmper om at løbe med DM-titlen i brolægning ved Skills. Der er to hold, som kommer fra hver af de to danske brolæggerskoler, der ligger i henholdsvis København og Horsens, og opgaven går lige som de foregående år ud på at lægge en cirkel med en stjerne i midten.

En præcisionsopgave

- Det er en rimelig svær opgave, og det er de dygtigste elever, der er blevet valgt til at deltage. Opgavens stjernemotiv betyder, at der blandt andet er mange tynde spidser, der skal hugges til, og der er i høj grad tale om præcisionsarbejde. Der er også en oprunding i opgaven, idet midten af stjernen skal være hævet med fem centimeter, så der er et fald udad. Og så er der selvfølgelig også et tidspres, deltagerne skal arbejde under. Opgaven kan godt nås inden for de 21 timer, der er til rådighed, men der er rigtig mange hugninger undervejs, og i sidste ende handler det mere om præcision end om at arbejde hurtigt, siger Stig Bieling, der er struktørfaglærer hos Learnmark Horsens, og som fører tilsyn med konkurrencen på førstedagen af Skills.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trænet i opgaven

Han er uddannet brolægger og har i ugerne op til konkurrencen trænet med de to deltagere fra Learnmark Horsens. De fik tilsendt opgaven for to uger siden og har siden trænet den næsten tre gange for at være så klar som muligt til danmarksmesterskabet under Skills.

- Det er meningen, man skal øve sig op til konkurrencen, så man er så klar som muligt. Det er en erfaringsopsamling med lange dage på skolen. Det er jo danmarksmesterskabet, så det er ikke for sjov, de er her - de vil virkelig gerne vinde, siger Stig Bieling, og det budskab gentager de to deltagere fra Learnmark, da Grøn Teknik fanger dem i en kort pause undervejs i konkurrencen.

- Vi går efter at vinde og vise, at vi dur til noget, siger Christian Larsen, der udgør den ene halvdel af holdet fra Horsens, og han bakkes op af sin makker Patrick Bo Schmitt:

- Jeg var også med ved sidste års Skills i København, hvor vi desværre tabte, så jeg er ekstra motiveret i år. Dengang tabte vi på jævnheden af stenene, men forhåbentlig lykkes det at vinde i år.

Et udstillingsvindue

De to hold kan på skift tage pauser undervejs i opgaven. På den måde kan de besøgende ved Skills hele tiden se brolæggere i aktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en konkurrence, men det er også et udstillingsvindue, så der skal hele tiden være nogen, der arbejder. Til syvende og sidst handler det jo om at vække interesse for faget, og hvis blot en enkelt beslutter sig for at blive brolægger efter at have set konkurrencen, så er det jo en kæmpe gevinst, siger Stig Bieling og fortsætter:

- Deltagernes familie og bekendte kommer også forbi og kigger i løbet af konkurrencen, lige som der også kommer mange kommentarer fra de besøgende. Jeg har sagt til deltagerne, at de skal passe på med at snakke med for mange mennesker i løbet af konkurrencen, for tiden løber hele tiden. Jeg ved, at vores elever fra Learnmark har lavet en tidsplan, de forsøger at holde sig til, siger Stig Bieling.

Når konkurrencen slutter på sidstedagen af Skills, vil to skuemestre, der er uddannede brolæggere, komme og vurdere de to arbejder og måle, hvilket der er anlagt mest præcist.