Buus Anlægsgartner A/S har investeret i ny fliseløfter til stor belægningsopgave.

Energirenovering af 35 boligblokke i Langkærparken i Tilst ved Århus byder på mere end decidere byggeopgaver. Der skal også flyttes fliser - faktisk 20.000 af slagsen. Det er Buus Anlægsgartner A/S, der har fået fornøjelsen af den opgave.

- Vi skal både tage den gamle belægning op og lægge en ny langs alle boligblokke. Vi har normalt brugt en traditionel ponny vogn, hvor en hydraulisk cylinderfjeder letter arbejdet med fliserne, men den kræver mange skridt at flytte rundt med. Vores folk har derfor i forbindelse med denne store opgave kigget på flere forskellige løsninger med vakuumsug, fortæller projektleder Sune Hjarsbæk fra Buus Anlægsgartner A/S i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Valget faldt på en nyudviklet fliseløfter fra AL Lift i Lemvig, hvor indehaveren Allan Laursen i mere end 30 år har arbejdet med håndteringsværktøjer med vakuum og som i sin tid netop blev iværksætter, da han så behovet for en lettere måde at flytte fortovsfliser.

Lettere og hurtigere

- Vores nye fliseløfter er blandt andet 80 centimeter lavere end tidligere vakuum-produkter, hvilket gør den i stand til at fungere steder, hvor den ellers ikke kunne arbejde, ligesom den bedre kan bruges på ustabilt underlag. Den er desuden udstyret med en 30 kubikmeter større vakuumpumpe, så den både kan løfte mere og i højere grad arbejde i tomgang. Endelig er løfteslangerne gjort lettere, ligesom de nemmere kan udskiftes til andre størrelser efter behov, fortæller Allan Laursen.

- Fliseløfteren fra AL Lift er helt klart mere fleksibel og mere handy end de andre modeller, vi havde på prøve. Den kan specialiseres til vores arbejde, hvor vi i forbindelse med opgaven i Langkærparken ikke skal flytte fliser, der vejer mere end 70 kilo. Den kan derfor udstyres med en mindre sål og en mindre cylinder, så den bliver både lettere og hurtigere at bruge. Og i kraft af den lave højde har vi blandt andet nemmere ved at arbejde under træer, siger Sune Hjarsbæk.

Han vurderer, at det flisearbejde, der før tog to mand og ponny vognen halvanden dag, i dag klares af én mand og vakuumløfteren på én dag.