DGA's formand, Martin Nilsson, er bekymret over det arbejdsklima, landets greenkeepere er udsat for.

Nu ruller der en ny bølge af chefgreenkeeperfyringer ned igennem landet. Fire chefer fyret i Jylland, en på Fyn. På en måned. Andre chefgreenkeepere har tidligere i år forladt deres stillinger mere eller mindre frivilligt. Andre på vej. Efter mange års tro tjeneste og arbejdsindsats. Golfdanmark forvalter sine ressourcer dårligt.

Det er blevet et særdeles hårdt job, at være greenkeeper på en dansk golfbane. Og specielt måske for chefgreenkeeperen. Jobbet minder om en fodboldtræners. Der er kort vej fra succes til fiasko. Enten går det fantastisk, og banens beskaffenhed tilskrives ens helt særlige evner, men i næste øjeblik ændres forholdene, og bestyrelser eller managers søger mirakelmageren et andet sted fra. For det går jo så godt lige der ovre. På den anden side. En giftblander eller skønmaler står parat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nedslidning fortsætter

For alle i branchen er det skadeligt, at denne uvurderlige erfaring forsvinder. Det tager en del år, før en ny chef har fået en banes forskellige sæsoner og udsving på plads. Ingen baner er ens på trods af, at vi alle arbejder i samme land og samme klimazone.

Den kontinuerlige nedslidning af de ansatte i golfklubberne fortsætter. Medlemmernes og de frivilliges stadigt stigende forventninger skaber spændinger alle steder. Og der følger ikke penge eller andre ressourcer med. Mange golftrænere er i korte, brutale forløb blevet tvunget til at acceptere at ændre deres selvstændighedskultur til et funktionærliv. De ansatte i sekretariaterne oplever, hvordan bestyrelser og udvalg bliver ved med at lave mikromanagement og gribe ind i de ansattes ansvarsområder på trods af mange forsikringer om det modsatte.

Greenkeeperne skal levere vidunderbaner på små budgetter og med verdens måske hårdeste miljølovgivning. Sidst, men ikke mindst, kommer vores restauratører, hvis kontrakter kræver lange åbningstider og lave priser. En sikker opskrift til et lukrativt og lykkeligt arbejdsliv.

Forholdene må ændres

Der eksisterer og florerer for mange groteske historier om det, at arbejde i en golfklub. Vilde arbejdsforhold og fyringer findes naturligt i alle brancher, men få har frivillige lægfolk i spidsen som arbejdsgivere. Og så skiftes de ud hele tiden. Ingen kontinuitet, men masser af nye forventninger.

DGA har sammen med DGU taget føringen på at gennemføre en omfattende spørgeskemaundersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø i den danske golfbranche. PGA og GAF skal også med, men hovedfinansieringen til undersøgelsen kommer fra DGA og DGU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen forberedes denne vinter og kommer til at løbe af stablen i starten af det nye år. Hvis arbejdsklimaet i branchen vitterligt er så forfærdeligt, som vi hører om til dagligt, skal problemet adresseres overfor klubberne af DGU. Forholdene må ændres for at sikre stabiliteten i branchen. Uden dygtige og erfarne medarbejdere kommer golfbranchen ikke ud af krisen. Golfdanmark skal lære at passe på sine ansatte.