Naturstyrelsen tester igen en hollandsk græsklipper med brede bælter i forbindelse med projektet "Fra græs til gas".

Det er et problem for sjældne orkidéer, insekter og engfugle, når deres levesteder trues af tilgroning fra græs og siv. Men i Vendsyssel i disse dage får de hjælp fra en lidt usædvanlig maskine fra Holland med kæmpesakse og larvefødder. Køretøjet kan høste græs og siv i våde enge, hvor alle andre maskiner har måttet give op. Den er dermed i stand til at beskytte de sjældne dyrs og planters levesteder mod tilgroning.

- Forsøget med bæltekøretøjet tegner godt. Alt for mange våde enge bliver i dag hverken høstet eller afgræsset, fordi landmanden hverken kan skaffe dyr eller egnede maskiner. Det er et stort tab for naturen, når engene gror til, og levesteder for dyr og planter forsvinder, siger skovrider Jesper Blom-Hansen fra Naturstyrelsen i Vendsyssel til styrelsens hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsøget kommer i forlængelse af sidste års forsøg sammen sted. Det er den hollandske maskinkonstruktør Jan de Vries, som atter gæster Vendsyssel, som led i projektet "Fra græs til gas".

Det høstede hø fra de våde enge bliver i den kommende tid omdannet til miljørigtig biogas. Naturstyrelsen anslår, at der hvert år er mere end 100.000 hektar våde enge, der i dag hverken bliver høstet eller afgræsset.