Nye bytræer omkring havneprojektet i Aarhus kræver optimale vækstbetingelser, og træerne skal samtidig kunne tåle tunge belægningssten i beton.

Der sker meget spændende på havnen i Aarhus. Men det er ikke kun imponerende bygningsværker, der er værd at lægge mærke til. Også det nye byrum bliver i sig selv en oplevelse. Det skal det kommunale projekt Urban Mediaspace Aarhus blandt andet sørge for.

Området ligger centralt i forhold til Aarhus midtby, Domkirken, gågaden og å-miljøet. Her kunne Aarhus' nye hovedbibliotek og Borgerservice for nylig invitere borgerne indenfor for første gang. Der er skabt automatisk p-anlæg med cirka 1000 pladser og landskabet har ændret sig i form af frilægning af den sidste del af Aarhus Å og ikke mindst beplantning af nye træer i hele området, blandt andet langs kajkanten, å-kanten, ved Europahuset og langs Kystvejen. Den samlede træbeplantningen er endnu ikke færdiggjort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan tåle kørsel

Det er Kristine Jensens Tegnestue, der er koblet på Urban Mediaspace Aarhus som landskabsarkitekt, og som har arbejdet med beplantningen af de mange træer, der har krævet særlige forhold set i lyset af, at der er benyttet meget tunge belægningssten i beton, som også skal tåle tung kørsel. Derfor har man fra bygherres side valgt at plante samtlige træer i miljøvenlige rodceller, såkaldte StrataCells fra virksomheden Milford.

Der er brugt tusindvis af de miljøvenlige jordceller til projektet. Cellerne er med til at give støtte til overfladebelægningen. Udover at tåle tung trafik, sikrer jordcellerne også en god jordvolumen til træerne.

- Det er en meget tung belægning med 25 centimer tyk beton, som vi arbejder med, og det kræver, at vi benytter et system, der netop kan tåle det og samtidig tåle kørsel også. Derudover har træerne brug fore mere jord, end blot det åbne stykke i plantehullet, og det får de ved at lægge jordcellerne ind under belægningen. Det betyder, at hver træ får cirka 10 kubikmeter jord, siger landskabsarkitekt Anna Rämert fra Kristine Jensens Tegnestue.

Tilpasses hullerne

Jordcelle-systemet fremhæves som værende fleksibelt at arbejde med, og man har kunnet tilpasse de forskellige størrelser på plantehullerne til de træer, der er blevet plantet. Blandt andet er der lavet et større plantehul ved kontorbygningen Europahuset, hvor der er planter flere træer i samme hul.

- Du kan koble jordcellerne af og på, alt efter hvor mange, der skal bruges til de enkelte huller, og så kan du bygge ovenpå, hvis der er brug for mere jord. Det kan selvfølgelig være en udfordring at ramme størrelsen på hullet i forhold til antallet af StrataCells, men det er lykkedes, fortæller Anna Rämert.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der mangler stadig at blive plantet træer i forbindelse med projektet, men netop omkring Europahuset er man færdig.

- Og her er vi ganske tilfredse med resultatet, siger Anna Rämert.

MJ Eriksson er udførende entreprenør på Urban Mediaspace Aarhus.

- Det er første gang, vi har arbejdet med StrataCells, så det var selvfølgelig nyt for os. Men det er lidt som at bygge med legoklodser, og vi har haft god support fra Milford undervejs, siger byggeleder Kristian Teglgaard om arbejdet.