Den nye park sØnæs i Viborg er et godt eksempel på, hvordan byudvikling og klimatilpasning kan kombineres.

Viborg Kommune og Energi Viborg Vand står bag et nyt klimatilpasningsanlæg, der samtidigt skal blive en ny attraktion for byen. Der er tale om byparken sØnæs, som af kommunen betegnes som et projekt, der skal være med til at vise vejen for fremtidens byparker.

sØnæs-projektet er realiseret som del af Lokale og Anlægsfonden, Realdania og Naturstyrelsens Vandplus-kampagne. En kampagne, der netop har haft til mål at vise eksempler på, hvordan regnvandshåndtering og spændende byudvikling kan gå hånd i hånd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

sØnæs indvies i øvrigt officielt lørdag 20. juni.

sØnæs er blevet et rigtig vellykket eksempel på, hvor meget godt og spændende byudvikling, der kan komme ud af et klimatilpasningsprojekt.

Anne-Mette Gjeraa

Projektchef i Realdania

Når kræfterne forenes

På den nye park er de tidligere boldbaner omdannet til et spændende parkområde, der samtidig fungerer som et klimatilpasningsanlæg med rensedam og store græsflader, der kan optage vandmængderne ved skybrud.

- Over hele landet står kommunerne over for at skulle gennemføre omfattende klimatilpasningsløsninger. Vandplus-kampagnen har derfor haft til formål at vise, hvordan klimatilpasning også kan være løftestang for udvikling af spændende og attraktive byer. Og sØnæs er blevet et rigtig vellykket eksempel på, hvor meget godt og spændende byudvikling, der kan komme ud af et klimatilpasningsprojekt, når kommunen og forsyningsselskabet arbejder tæt, siger Anne-Mette Gjeraa, projektchef i Realdania, i en pressemeddelelse.

- Projektet er et smukt eksempel på, hvordan man - når kræfterne forenes - kan skabe et unikt område, som giver bedst mulig mening for alle. Jeg er ikke i tvivl om, at sØnæs vil inspirere vidt og bredt. Erfaringerne kan helt sikkert bruges andre steder i landet, siger Esben Danielsen, direktør for Lokale og Anlægsfonden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Viborg på Landkortet

Både formand for Energi Viborg Niels Dueholm og borgmester Torsten Nielsen er naturligvis stolte over resultatet.

- sØnæs er et smukt eksempel på, hvordan man på en innovativ måde kan kombinere et teknisk anlæg, som en rensedam for regnvand, med klimatilpasning og en vandpark med masser af aktivitets- og oplevelsesmuligheder. Det er super spændende, at vi med dette projekt har været med til at sætte Viborg på landkortet, siger Niels Dueholm, formand for Energi Viborg.

- Vi har nu gjort os en masse erfaringer med at samarbejde på tværs af organisationer og økonomi. Det skal vi drage nytte af i andre projekter fremadrettet. Og så ser vi ellers frem til, at det nye sØnæs bliver indtaget af kommunens borgere. Vi kan jo se, at mange allerede har "tyvstartet" og boltrer sig på området. Det lover godt, siger borgmester Torsten Nielsen.