Rådmand i Aarhus vil udarbejde en lokalplan, der sikrer Botanisk Have som et af byens vigtigste, grønne åndehuller.

Den største og mest benyttede midtbypark i Aarhus - Botanisk Have - skal beskyttes for eftertiden, så den ikke bliver indskrænket eller forringet som bypark. Det mener Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø, der derfor vil igangsætte arbejdet med en bevarende lokalplan for området.

Lokalplanen skal sikre, at parken ikke bliver indskrænket eller mister sin værdi som en af de vigtigste bynære parker i Aarhus, der bliver brugt af tusindvis af aarhusianere hver dag året rundt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal værne om Botanisk Have men samtidig sikre, at parken kan udvikles, så den matcher århusianernes behov. Derfor anbefaler jeg, at der bliver udarbejdet en bevarende lokalplan. Parken skal være et levende byrum og ikke et reservat. Det kan en bevarende lokalplan sikre, siger Kristian Würtz.

Bedre end fredning

Danmarks Naturfredningsforening har rejst en fredningssag omkring parken, som et flertal af partierne i byrådet tidligere har støttet. Men det har vist sig, at en statslig fredning vil begrænse byens muligheder for at udnytte parken som borgernes, aktive park.

Aarhus Kommune oplyser, at en bevarende lokalplan helt ned i detaljer jab bruges i forhold til sikre et områdes værdier, hvadenten det gælder bygninger, landskaber eller anlæg. Samtidig kan planen sikre et grundlag for, hvordan udvikling kan og skal foregå. Redskabet er principielt lige så stærkt som en fredning, men er til gengæld mere involverende for borgerne i processen frem til vedtagelsen.

En fredning vil ifølge kommunen kunne forhindre, at man kan udvikle parken, hvorfor eksempelvis regulering af terræn, etablering af legepladser og lignende kun kan realiseres, såfremt Fredningsnævnet godkender de forskellige tiltag, eftersom fredningen så at sige er til evig tid.