Den nye udbudslov rammer - næsten - plet, mener både bestyrelsesformand og direktør for Have & Landskab.

Den nye udbudslov vil modvirke en meget uheldig udvikling i den grønne branche, men der er stadig plads til forbedring i den kommende lov.

Det mener adjungeret professor i Parkteknologi ved Københavns Universitet og formand for fagudstillingen Have & Landskabs bestyrelse, Palle Kristoffersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi står jo i en situation, hvor det grønne marked er domineret af en lille håndfuld rigtigt store aktører og derefter en underskov af mindre firmaer på max 10-20 ansatte. Men hele mellemlaget er væk? siger Palle Kristoffersen og fortsætter:

- Derfor ser vi frem til, at vi får stoppet bevægelsen mod, at driftsopgaver udbydes i ét stort udbud, som kun ganske få kan byde ind på. Opdeling i mindre opgaver benytter flere styrelser allerede, og i Københavns Kommune har man haft succes med at udbyde de grønne driftsopgaver i mindre fagentrepriser, såsom græsslåning, træbeskæring og helt ned på enkelpark-niveau, fastslår Palle Kristoffersen, der ser frem til at få de mindre og mellemstore aktører på banen igen.

Annullerede udbud

Den ændrede lov til give mindre udbud, og også endnu klarere "spilleregler" ved afgivelse af kontrolbud, mener han.

Men selv om det er et stort skridt i den rigtige retning, betyder ikke nødvendigvis, at man er kommet i helt mål, pointerer Danske Anlægsgartnere, som er en af arrangørerne bag udstillingen. Direktør Michael Petersen efterlyser en række yderligere tiltag:

Blandt andet så han gerne, at for at få flere af de mindre aktører på banen kunne det i den nye udbudslov med fordel præciseres, at det på forhånd skal oplyses, hvis udbud blandt andet sker med det formål, at driftsoptimere egen drift, herunder også præciseres, om et udbud kan annulleres af politiske grunde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er før set, at når en privat entreprenør er billigst, har man annulleret udbuddet af interne politiske grunde. Yderligere bør man overveje at indføre en regel om, at udbyder skal oplyse, hvilken uafhængig evalueringsmetode, som udbyder vil anvende i tilfælde, når udbyder selv afgiver eget kontrolbud - og selv vinder opgaven, siger han.

Derved kan budgiverne allerede på forhånd overveje, om det er en opgave, som man vil bruge tid og kræfter på at udarbejde tilbud.

- Vi ser mange gode udbud, men de er ofte så store, at de kun kan løftes af de få store. Vi efterlyser flere fagentrepriser som selvstændige udbud. Det vil øge konkurrencen, siger Michael Petersen.