Brugen af miljøvenlige jordceller fra den danske virksomhed Milford har spredt sig i hele Norden. Jordcellerne bruges, når der skal skabes grønne miljøer i byerne.

For to år siden blev der plantet 14 nye Lindetræer på Museumsgade i Christiansfeld og yderligere 52 på Nørregade, der ligger i forlængelse med Museumsgade. Lindetræerne var et led i en helhedsplan for Christiansfeld for at genskabe den gamle bymidte - og samtidig føre den ind i den moderne tidsalder. Renovering af bygninger og nye vejbelægninger var også en del af planen.

Da træerne skulle plantes valgte man en løsning med miljøvenlige jordceller - såkaldte StrataCell. Siden er der yderligere plantet 74 træer på Lindegade - i alt 140 træer også i jordcellerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Træerne har det fint, fortæller landskabsarkitekt Thomas Thinghuus, Kolding Kommune.

Der var flere grunde til, at man i kommunen valgte at forsætte med at plante i jordceller.

- Vi undgår at komprimere jorden - det er vigtigt - og jordcellerne er med til at sikre luft i plantebedet. Det betyder, at træerne har mere naturlige vilkår at vokse i, og derfor har vi fortsat med at bruge jordcellerne. Vi vil være sikre på, at det virker på lang sigt. Træerne skulle gerne stå i flere hundrede år, det er i hvert fald vores mening. Og skal man plante med belægninger ovenpå, så er man nødt til at gøre noget ekstra, siger Thomas Thinghuus.

Holder på vandet

Brugen af de miljøvenlige jordceller er i dag et produkt, der benyttes i hele Skandinavien.

- Kommunerne kan se en klar fordel ved at skabe optimale vækstbetingelser for bytræer, nemlig at der tænkes langsigtet i forhold til træernes levetid, forklarer Mark Walton, projektansvarlig hos Milford.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Stavanger i Norge har man tidligere benyttet de miljøvenlige jordceller i forbindelse med træbeplantning. Tilbage i 2013 blev der anlagt 320 kvadratmeter - en del af en offentlig vej og cykelvej - udelukkende med jordceller.

- Sammenlignet med træer, der er plantet på samme tidspunkt men ikke i jordceller, kan vi godt se en forskel på træerne. Træerne i jordcellerne har haft det vældigt godt, siger byggeleder, Ib Mikkelsen, Bymiljø og utbygging/park og vei i Stavanger Kommune og forklarer:

- Sidste år havde vi helt utraditionelt en tør sommer. På trods af det, så havde de træer, vi plantede året forinden, en bedre vækst. Det kan naturligvis skylde den madpakke - altså rodjordklumpen, som træerne havde med sig fra planteskolen, men min fornemmelse er, at det skyldes tilgængeligheden i forhold til vand, og jordcellerne er med til at holde på vandet.

Tåler tung trafik

På Novo Nordisk hovedkvarter i Bagsværd er der også benyttet jordceller i forbindelse med træbeplantning i en beton- og skiferbelægningen oven på hovedkvarterets p-kælder. Cellerne er sat ned i udsparinger i betonen og dernæst fyldt med specialmuld.

- Jordcellerne skaber underjordiske øer i betonen, hvor træernes rødder kan sprede sig ud og stadig få vand, selv om de ikke har fast jordlag under sig. Det sikrer en naturlig vækst, forklarer formand Kim Bøge fra Skælskør Anlægsgartnere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oven på betonen er der limet skifer. Hullerne i belægningen til træerne fylder knapt en meter gange en meter.

- Uden Stratacellerne vil der være risiko for, at træerne ville synke og belægningen knække, når tung trafik kører på belægningen, siger Kim Bøge.

Cellerne er nemlig med til at give støtte til overfladebelægningen. Jordcellerne har en lav vægtfylde, som er nødvendig, når man planter træer oven på en p-kælder. Hvis det rodvenlige bærelag er for tungt, risikerer man, at taget på p-kælderen styrter sammen.

Bytræers positive effekter

Byens træer har mange positive effekter i en moderne by. For det første noget grønt og levende, men træerne optager også regnvand og bidrager til et bedre mikroklima ved at skabe læ og nedsætte temperaturen ved fordampning. Bladene optager CO2 og fanger partikler fra luften, der fjernes og komposteres når de falder af i efteråret. Hos Milford er man da heller ikke i tvivl om, at træet er den vigtigste ressource i skabelsen af grønne miljøer i byerne.

- Det er klart, at træer giver vores byer og deres indbyggere mange fordele i forhold til urbanisering, hvor byerne fortsætter med at vokse. Derfor er det vigtigt, at byplanlæggere og landskabsarkitekter ikke glemme deres egen betydning i at påvirke vores fremtidige bylandskaber, siger Mark Walton.