Virksomheden Milford vil anvende vulkanske mineraler i forbindelse med træplantning og LAR løsninger.

Vulkanske mineraler har længe været brugt til græspleje ved blandt andet fodboldbaner og idrætsanlæg. Det skyldes, at mineralet kan optage vand i de små stens indre hulrum uden, at stukturen ændres.

Sagt med andre ord, så gemmer mineralet på regnvand som små depoter for senere at kunne trække på reserverne, så plænerne kan holdes grønne og fri af tørke - en slags selvvanding. Uden de naturlige mineraler vil regnvandet i stedet fortsætte videre ned i grundvandet uden mulighed for at blive sparet op til senere vanding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bindet vandet

Nu går virksomheden Milford et skridt videre i brugen af vulkanske mineraler og har til formålet lavet tests med det miljøvenlige produkt i forbindelse med træplantning og LAR-løsninger. Det er der kommet produktet Resorb+ ud af, der er certificeret med den anerkendte franske økologiske mærkningsordning, EcoCert.

- Alle foreløbige tests indikerer, at Resorb+ kan binde en vandmængde på op til 60 procent af sin egen vægt. Det betyder, at med få gram Resorb+ pr. kg. jord vil man i almindelig muldjord kunne forøge vandoptagelsen med 20 procent, forklarer Wyatt Harding, CEO hos Milford.

Og det kan gavne fx bede og træer, der kræver jævnlig vanding.

- I meget tørre perioder kan et bed næsten visne over en weekend, hvis ikke det får vand. Men her kan mineralerne sikre, at beplantningen ikke dør, siger Wyatt Harding og fortsætter:

- Man får mere gavn af regnvand, da de naturlige mineraler tilbageholder en mængde regn, som træer og planter så kan bruge senere. Samtidig giver det også en bedre jordstruktur i forhold til træplantning, hvor jorden ikke bliver så komprimeret og på den måde skaber mere luft til rødderne. Tidligere brugte man ler, men det giver en tung jord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Optager tungmetaller

Wyatt Harding ser også en økonomisk gevinst ved at anvende vulkanske mineralske, da man bruger mere af regnvandet og på den måde også spare tilførte vandinger.

Men Resorb+ kan også benyttes til LAR-løsninger. Ved LAR-løsninger håndterer man regnvand så tæt på kilden som muligt, hvor man enten afleder eller anvender regnvand ved hjælp af bl.a. bede og beplantning.

- Resorb+ er med til at øge mængden af vand, der bliver tilbageholdt i forhold til den mængde normale regnbede i LAR løsninger kan absorbere. Derudover optager mineralerne tungmetaller og andre forurenende stoffer, som betyder, at regnbedene bliver mere effektive til netop at fjerne disse stoffer fra vandet og beskytte vores grundvand, siger Wyatt Harding.

På den måde gavner de naturlige mineraler altså også miljøet i stedet for at lave ravage i det.

- Produkter indeholder heller ingen kemikalier, og udvindes samtidig på en miljømæssigt ansvarlig måde, siger Wyatt Harding, der også har lavet forsøg med Resorb+ i forhold til glatte fortove.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det virker lige så godt som grus, og bagefter kan man feje det væk og ind i fx bede eller grønne områder uden at gøre skade. Og så kan man endda bruge det i produktionen af økologiske grøntsager.