Nr. Lyngvig Kirke har startet et nyt koncept - en såkaldt klitkirkegård.

Begrebet "skovkirkegård" er efterhånden ved at få rodfæste rundt om i landet. Ideen er, at den afdøde kan stedes til hvile, i noget der minder om en naturlig skov - og det er dermed et supplement til de mere finpudsede og traditionelle kirkegårde.

Hos Nr. Lyngvig Kirke mellem Ringkøbing og Hvide Sande er en skovkirkegård imidlertid ikke et tema. Dels fordi træer ikke trives så godt så langt mod vest, og dels fordi det ikke vil være naturligt for en garvet vestjyde at lade sig begrave i en skov. I stedet har de et helt andet koncept, som er ved at vinde indpas - og som giver meget mere mening omgivelserne taget i betragtning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er lidt specielt, og jeg mener, vi er de eneste i landet, der har en klitkirkegård, fortæller Ole Søe Larsen, der er graver på stedet.

Kunstigt anlagt

Den alternative kirkegård blev officielt indviet i 2012, men på det tidspunkt havde den været nogle år undervejs.

- Det har været en længere proces. Det er over ti år siden, idéen først kom på bordet, og den blev så indviet i august 2012, forklarer Ole Larsen.

Klitkirkegården ligger lige øst for den traditionelle kirkegård ud mod Ringkøbing Fjord. Området blev købt af naboen, hvorefter klitterne blev anlagt og tilplantet med marehalm. Og efter nogle år er det ikke til at skelne mellem kunstige og naturlige klitter.

Ole Larsen understreger i øvrigt, at der er blevet taget godt imod konceptet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis du har levet hele dit liv på klitterne, så giver det også mening, at det er der, du ender dine dage, understreger han.