Naturstyrelsen bruger stormramte skove som afsæt til at skabe lysere og mere naturlige skove.

Da stormen Bodil rasede hen over Danmark i december 2013, efterlod den samtidig mange danske skove med tusindvis af væltede træer. I Vestjylland, som blev ramt hårdest, var der 200.000 kubikmeter træ, som ikke overlevede stormen, og selv om det betød et stort økonomisk tab for Naturstyrelsen, så giver den slags naturlig udtynding mulighed for at sætte turbo på Naturstyrelsens planer om at gøre de danske skove mere naturlige og lyse frem for kun at være målrettet produktion. Det skriver DR.

Det betyder blandt andet, at halvanden million små træer nu skal i jorden i Stråsø Plantage i Vestjylland som erstatning for de grantræer, der ikke overlevede Bodils rasen, og skovens udtryk bliver i den forbindelse meget anderledes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi planter 40 procent løvtræer som eg og bøg og 45 procent lystræer som skovfyr og lærk. Desuden bliver der flere åbne områder inde i skoven. Det bliver derfor en skov med meget mere liv end den mørke produktionsskov, som faldt for orkanen, siger skovrider Thomas Borup Svendsen fra Naturstyrelsen Vestjylland om skiftet fra nåletræer til løvtræer, der ellers først ville have fundet sted om 20-30 år.

Den nye skov i Stråsø Plantage vil størrelsesmæssigt svare til omkring 2000 parcelhusgrunde. Et tilsvarende areal skal tilplantes på samme måde i Frøslev og Bommerlund Plantage i Sønderjylland.