Ny havefræser fra østrigske VIKING arbejder i 60 eller 85 centimeters bredde.

Den nye HB 585 havefræser fra VIKING er konstrueret til at bestille noget. Med en 4-takt Kohler Courage motorog en arbejdsbredde på op til 85 centimeter kan den professionelle anlægsgartner gøre bede og anlæg klar til såning på ingen tid.

- Kohler-motoren har smedet krumtap og cylinderforinger i støbejern. Sammen med maskinens solide konstruktionsikrer det fræseren lang levetid, også selv om den ofte er i brug, siger Claus Sørensen, der er produktspecialisthos VIKING.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er den tyske producent af professionelle skov- og have/park-redskaber STIHL, der ejer østriske VIKING. HB 585-fræseren har en række detaljer, som letter arbejdet i det daglige.

- Fræseren er udrustet med VIKINGs "Smart-Choke"-system, der giver en nem og sikker start. Det er ellers ofte et problem med havefræsere, der står stille en stor del af tiden, siger Claus Sørensen.

Desuden har HB 585 et justerbart styr, der kan indstilles, så det passer til brugerens højde. Styret kan også justerestil siden, når der skal arbejdes tæt op af en mur eller et plankeværk, og endelig kan styret klappes helt sammen. Det gør det nemmere at få plads til fræseren på eksempelvis en lille trailer.

Transporten lettes også af de fast monterede støttehjul, der klappes op foran, når maskinen arbejder.

Praktiske detaljer

- Hvis man arbejder i kulturer i tætte rækker, kan arbejdsbredden reduceres til 60 centimeter ved at tage en af knivene af i hver side. En tallerkenformet skive sørger for at beskytte planterne, så de ikke kommer ind i kniven. Skal der arbejdes i dybden eller er jorden tung, kan man også montere et sæt kontravægte og indstille jordspyddet til den arbejdsdybde, man ønsker, forklarer Claus Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden kan man som ekstraudstyr få et snorkel-system til indsugningen. Det hindrer vandsprøjt og jordklumperi at finde vej ind til luftfiltret og er på den måde også med til at øge motorens levetid.

- Der er ikke megen vedligeholdelse på HB 585, men det vil altid være en god ide at tømme tanken for benzin oglade motoren løbe tør, inden maskinen sættes hen for vinteren eller i længere perioder. Benzin har en begrænsetholdbarhed og aflejrer en klistret substans i karburatoren, hvis maskinen står ubrugt for længe. Derfor har VIKINGudviklet en smart benzin-udsugningspumpe, så man kan tømme tanken på et øjeblik, fortæller Claus Sørensen.