Miljøvenlige jordceller sikrer, at træer fint kan vokse ovenpå en parkeringskælder.

Det er ikke kun de to nye bemærkelsesværdige bygninger, der danner rammen om det nye hovedkvarter hos Novo Nordisk i Bagsværd, der vækker opsigt. Bygningerne har plads til 1.100 medarbejdere, men har derudover et tilknyttet parkområde på knap 31.000 kvadratmeter - det samme som omkring fire fodboldbaner.

Parkområdet er designet med et naturudtryk, som kendes fra danske skove og landskaber. Det er en karikeret fortolkning af den danske natur og tæller forskellige biotoper med blandt andet 50 forskellige træarter, som understøtter biodiversiteten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Området tilbyder en uformel grøn ramme om medarbejdernes ude- og indeliv. Her kan medarbejderne holde gående møder eller nyde udsigten fra det nye hovedkvarter, hvor det grønne landskab er med til at give en afstressende effekt. Parkområdet er ikke kun medarbejderne forundt. Det er også åbent for offentligheden, hvor man kan følge snoede hvide stier, gennem varierende biotoper, der slynger sig gennem området.

Forskellige jordtyper

De mange forskellige træarter skaber et dynamisk, frodigt og farverigt udtryk hele året rundt. Fyrretræer og blågran giver med deres stedsegrønne nåle en blågrøn farvepalet i parken året rundt. Om vinteren suppleres de af kridhvide birkestammer og af røde og orange kirsebærstammer.

Kirsebærtræerne leverer en farverig blomstring om foråret, som efterfølges af bøgens udspring. De flerstammede og vildtvoksende træer passer sig selv, så biotoperne kan udvikle sig naturligt med et minimalt plejeniveau.

Det er SLA, der har været landskabsarkitekt i forbindelse med opførelsen af det nye hovedkvarter.

- At indføre et beplantningskoncept med så store økologiske variationer, som også ses i den danske natur, kræver naturligvis forskelligartet jord. Det øverste muldlag er derfor nøje tilpasset de enkelte biotoper, så de vokser bedst. For eksempel er muldlaget forsuret i nåletræsbiotoperne, forklarer beplantningsekspert, Morten Leicht Jeppsen fra SLA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tåler tung trafik

Men det er ikke kun muldlaget, der nøje er afstemt til de forskellige træsorter. For ikke alle træer har fast rod i parkområdet.

I forbindelse med beton- og skiferbelægningen ovenpå hovedkvarterets p-kælder er der også plantet træer i belægningen. Og her har man benyttet miljøvenlige jordceller - såkaldte StrataCells fra virksomheden Milford. Cellerne er sat ned i udsparinger i betonen og dernæst fyldt med specialmuld.

- Jordcellerne skaber underjordiske øer i betonen, hvor træernes rødder kan sprede sig ud og stadig få vand, selv om de ikke har fast jordlag under sig. Det sikrer en naturlig vækst, forklarer formand Kim Bøge fra Skælskør Anlægsgartnere, der har stået for beplantningen.

Oven på betonen er der limet skifer. Hullerne i belægningen til træerne fylder knapt en meter gange en meter.

- Uden StrataCellerne vil der være risiko for, at træerne ville synke og belægningen knække, når tung trafik kører på belægningen, siger Kim Bøge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cellerne er nemlig med til at give støtte til overfladebelægningen. Udover at tåle tung trafik sikrer jordcellerne også en god volumen til træerne.

- Og så har jordcellerne lav vægtfylde, som er nødvendig, når man planter træer ovenpå en p-kælder. Hvis det rodvenlige bærelag er for tungt, risikerer man, at taget på p-kælderen styrter sammen. siger Morten Leicht Jeppsen.