Fem græsklippere i forskellige størrelser dystede under Grøn Fagmesse 2014.

Den årlige Grøn Fagmesse i Brovst har fået skabt en tradition med at lade forskellige græsklippere dyste mod hinanden. Man kunne kalde det et uofficielt DM i græsklipning. Det er udefra vurderet ikke den mest retfærdige konkurrence, idet de involverede maskiner varierer i størrelse og pris, men for både deltagerne og de besøgende er konkurrencen attraktiv.

- Hvis det skulle være helt fair, skulle deltagerne stille op med samme type maskiner og samme motorstørrelse. Konkurrencen er ren underholdning, og alle folk kommer og kigger. Deltagerne i konkurrencen tager ikke forbehold ved deltagelsen, for de får mulighed for at vise maskinen frem og lave lidt reklame for sig. Desuden er der ikke nødvendigvis enighed mellem dommerne og de besøgendes vurdering af maskinerne, fortæller Hans Aagaard Petersen, underviser på greenkeeperuddannelsen ved AMU Nordjylland, som Sandmoseskolen og dermed Grøn Fagmesse sorterer under.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slut med fart

Han var desuden omdrejningspunkt for årets græsklipperkonkurrence, som i år havde fem deltagere. Svenningsens havde sendt en Jacobsen AR722T rotorklipper. Fra Ole Mathiesen Maskincenter kom den nye John Deere X950R plænetraktor med opsamler, som GRØN|teknik præsenterede sidste efterår.

Henrik A. Fog havde sendt en midtmonteret zero-turn Grasshopper plænetraktor model 325D. Fra Almas kom Husqvarnas P520D, og sidste deltager var Toro Groundmaster 7210 fra Lely Turfcare.

Alle kompetente klippere med kompetente førere i sædet, som skulle vurderes på kvaliteten af klippearbejdet og maskinernes komfort.

- Sidste år kørte de om kap. Det tør vi ikke mere, konstaterer Hans Aagaard Petersen.

De tre dommere - to pensionerede greenkeepere suppleret af en aktiv groundsman - nærstuderede græsset efter hver gennemkørsel fra dem fem deltagere og sammenholdt med en tur i førersædet blev der sat plusser og minusser. Da regnestykket skulle gøres op, var Jacobsen AR722T den stærkeste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der var stor enighed hos dommerne om vinderen. Det var tæt mellem Grasshopper og Toro. Det kunne være gået til begge sider, men det var Grasshopper, der var den bedste af de to, siger Hans Aagaard Petersen.

John Deere tog fjerdepladsen for næsen af Husqvarna.

Fair eller ikke fair, så har arrangørerne allerede fået tilmeldinger til konkurrencen næste år.