HedeDanmark maner til besindighed efter stormene i 2013. De fleste væltede træer bevarer nemlig kvaliteten.

Kendetegnende for stormene i 2013 er, at de fleste træer er væltet med roden. Det vil sige, det stadig har rodkontakt, og dermed holder træet sig også frisk længere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette har stor betydning for værdien af træet og hvor hurtigt, det skal skæres op og sælges. Det er HedeDanmarks vurdering, at langt det meste af råtræet bevarer kvaliteten og kan sælges som de gængse sortimenter helt frem til sommer.

Der er derfor på denne baggrund ingen hast med at få ryddet op, og der er tid nok til at finde og udvælge den rette entreprenør, som kan oparbejde og afsætte de optimale produkter fra stormfaldet.

Oprydning

Når træerne er skåret i de rette sortimenter og kørt ud til fast vej, skal arealet ryddes, inden man kan gå i gang med gentilplantningen.

Er grene og toppe lagt op til flis, skal disse først tørre ned og hugges, inden man kan foretage sig yderligere. Er der ingen flis, kan man begynde at grovrydde arealet.

Der vil være større og mindre rodkager, rester af knækkede stammer m.m., spredt på arealet. Alt afhængig af mængden og karaktererne af efterladte grene, toppe og eventuelle rodkager fra de væltede træer, kan man vælge at grenknuse eller skubbe kvaset sammen på arealet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog vigtigt ikke at rydde mere end højest nødvendigt for ikke at spilde jordens pulje af næringsstoffer til grundvandet. Er toppe og grene flishugget, vil det i nogle tilfælde slet ikke være nødvendigt med yderligere rydning inden jordbearbejdning.

Gentilplantning

Som ved alle andre gentilplantninger er det af største vigtighed at sørge for en tilstrækkelig jordbearbejdning. Præcis hvilken metode og hvor meget der skal gøres, veksler fra areal til areal og er afhængig af både jordbund og træart, der skal plantes.

Ens for alle kulturarealer er dog, at den korrekte jordbearbejdning er med til at sikre dels en korrekt plantning af planterne og rodudvikling i starten af kulturens liv og dels det nødvendige forspring i forhold til ukrudtet.

Valg af plante

Det er vigtigt at få alle faktorerne med i ligningen, når beslutningen om den enkelte kultur skal træffes.

Den direkte udgift her og nu, den fremtidige værdi af bevoksningen, dyrkningsforhold, muligheder for stormfaldstilskud og kravene hertil er blot nogle af de elementer, som skal indgå i de overvejelser, man som skovejer gør sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Valget af træart gælder som bekendt for de næste 70-120 år.