Greenkeeper Henrik Lau havde ikke opdaget, at et ukrudtsmiddel havde fået ny etiket, og det kostede et påbud til Herning Golf Klub.

Vanen tro har Henrik Lau rakt ud efter et af de ukrudtsmidler, han i sine ti år som greenkeeper har brugt jævnligt. Hvad, han ikke havde opdaget, var, at etiketten var blevet skiftet ud med en ny, der lignede den gamle til forveksling. Den eneste forskel var, at der, hvor der plejede at stå "til brug i korn, frøgræs, græsarealer og ærter", pludselig kun stod "til brug i korn".

Den ærgerlige fejl kom til at koste Herning Golf Klub et påbud, da kemikontrollen kom forbi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selv om kontrolløren havde en liste med over godkendte midler, var hun faktisk i tvivl om, om vi måtte bruge midlet. Hun var nødt til at tage tilbage og slå det op. Så er det altså et svært system, når ikke engang kontrolløren er sikker på, hvad man må og ikke må, siger Henrik Lau.

Ikke længere godkendt

Han ærgrer sig over at være kommet til at begå en "dum fejl", men accepterer at kontrolløren var nødt til at give et påbud.

- Det er selvfølgelig okay, at de håndhæver loven. Men det virker lidt voldsomt, når midlet altid har kunnet bruges på golfbaner, og jeg kan gå ud og købe noget helt magen til, som jeg gerne må bruge, siger han.

Midlet SweDane MCPA er ikke længere godkendt til græsarealer.

- MCPA-midlerne mistede godkendelse til græs hele vejen rundt for nogle år siden. Men til golfbaner er der nogle blandinger, der er undtaget, da der jo ikke er dyr, der skal æde græsset. Midlet Dicotex indeholder MCPA, og det er nok det nærmeste, vi kommer SweDane MCPA, forklarer seniorforsker i afgrødesundhed Per Kudsk, Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svær svampekamp

Henrik Lau forsikrer, at han har lært af fejlen med at købe et produkt uden at have læst etiketten ordentligt - uanset hvor mange gange han tidligere har brugt produktet.

- Det gør jeg i hvert fald ikke igen. Det er jo også helt unødvendigt, for til ukrudt har vi en del forskellige midler, vi må bruge. Det er værre med svampene - her må vi kun bruge forebyggende midler. Og det er i så små doser, at vi er nødt til at vente til svampene er dukket op, og så forsøge at bruge midlerne til at holde svampene nede, forklarer Henrik Lau.

Det virker dog kun i nogen grad.

- Et af de to fungicider, der er godkendt, kan som regel sætte et svampeangreb i stå, men hvis man er uheldig, virker det ikke. Er man rigtig uheldig, dør alt græsset. Det har jeg da heldigvis ikke prøvet endnu, siger han.

Oversvømmelser og pletter

En anden udfordring, chefgreenkeeperen må kæmpe med til hverdag, er, at golfbanen ligger i et oversvømmelsesareal, og mosejorden er så vandholdig, at der står vand nogle steder på banen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kommunen har sat gang i forskellige tiltag for at løse problemet. Man har blandt andet lagt en å rundt om golfbanen og lukket af for vand fra omkringliggende p-pladser, men alligevel døjer vi med vand på banen engang i mellem, fortæller Henrik Lau.

Han har desuden kæmpet med nogle pletter på fairwayen, fordi jorden var presset så kraftigt sammen, at der ikke kom ilt til jorden. Det efterlod nogle områder med visnet, orange græs.

- Vi har eksperimenteret med forskellige tiltag, og det, vi havde mest succes med, var at grave huller op og vende jorden. Vi forsøgte også at prikke jorden ned til 25 centimeter, men det var ikke nok. Det sammenpressede lag var længere nede. Men i dag har vi helt styr på pletterne, siger han.