Selv om Holmsland Klit Golf ligger et stenkast fra Vesterhavet, har det ifølge greenkeeper Ole Nielsen ikke en negativ effekt på banen.

Det flade, vestjyske landskab ligger med åbne horisonter til alle verdenshjørner - bort set fra vest, hvor klitterne med marehalm står som eneste forskansning mod den stive, salte vestenvind, der suser ind over landskabet med et tilløb helt fra England. Mod sydøst ligger Ringkøbing Fjord, og ellers ser man kun sommerhuse og enkelte klatter med vindblæste graner og fyrtræer. Kan dette virkelig være ideelle forhold for en golfbane?

Det er i hvert fald ikke noget, der skaber problemer for banen, mener chefgreenkeeper Ole Nielsen. Han er ansat ved Holmsland Klit Golf, og hvis han skulle være utilfreds med sit job, er det noget, han skjuler særdeles godt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har været utroligt glad for min tid her på golfbanen. Det er et meget frit job, og det passer mig rigtigt godt, fortæller han.

Det skal blandt andet de åbne vidder og de skønne, vestjyske omgivelser have en del af æren for.

Med fra starten

- Jeg har været her i 21 år. Inden da havde jeg arbejdet otte år i Sverige, hvor jeg lavede automatvandingsanlæg på golfbaner. Jeg tror, jeg har været på de første 100 golfbaner i Sverige, griner Ole Nielsen og fortsætter:

- Det var her, jeg fik interessen for golfbaner. Og så skete der jo det, at jeg mødte en pige hjemme i Danmark. Det passede samtidigt med, at der var en afmatning i Sverige.

Ole Nielsen er fra det vestjyske, og da chancen for at få et job ved golfbanen i Holmsland bød sig, slog han til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På det tidspunkt var de ved at anlægge banen, og så spurgte konen, om det ikke var noget, jeg skulle prøve at søge. Det gjorde jeg så - men jeg fik det ikke, fortæller han.

Der gik imidlertid ikke lang tid, før ejerne kontaktede ham. Greenkeeperstillingen var på ganske kort tid blevet ledig igen, og derfor blev Ole Nielsen kaldt til en ny samtale - og denne gang fik han jobbet.

- På det tidspunkt var banen ikke engang færdig endnu, og derfor har jeg på en måde været med helt fra begyndelsen.

Den landbrugsuddannede Ole Nielsen har sidenhen gennemgået en lang række greenkeeperkurser, der har været med til at gøre ham fuldbefærdet inden for greenkeeperfaget.

Vinden hjælper banen

Oprindeligt var der tre ejere af golfbanen, men i dag er det kun én, Jens Lind, der er tilbage. Selve golfbanen har 27 huller. I begyndelsen var der 18, men i 2006 blev banen udvidet med nye huller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og her var jeg selvfølgelig med til at sætte mit præg, siger Ole Nielsen.

At golfbanen ligger så langt ude mod vest - i bogstavelig forstand mellem fjord og hav - sætter naturligvis sit præg. Selv om Ole Nielsen fastholder, at det ikke er noget, der giver problemer.

- I begyndelsen havde vi godt nok lidt problemer med, at bunkersandet fløj væk, men det har vi løst med en anden type sand, der ikke flyver så let, fortæller han.

Golfbanen er 94 hektar. Der er tre sløjfer (kombinationer af 18 huller) på de 27 huller.

- Banen kendetegnes ved at være flad og åben med en del søer. Og så er der én væsentlig ting. Blæsten, konstaterer Ole Nielsen. Den stive vestenvind, som ofte blæser ind over klitterne fra Vesterhavet, giver helt klart en udfordring for selve golfspillet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men jeg ser faktisk nogle gange en fordel ved vinden, fortæller Ole Nielsen og uddyber:

- Den kan selvfølgelig være lidt barsk, men vinden er samtidig med til at holde banerne tørre. Det betyder for eksempel, at jeg ikke rigtigt har brugt svampemidler det seneste års tid. Og det er jeg da meget glad for.

Salt i luften giver heller ikke nogen problemer.

- Vores græs klarer klimaet meget godt, lyder det fra greenkeeperen.

Beboerne rundt om Ringkøbing Fjord kan alle tale med om, at de rette vindforhold hurtigt kan give forhøjet vandstand. Det er imidlertid ikke noget problem for golfbanen ved Holmsland Klit, for her afvandes området af en kanal og en pumpestation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det fungerer så godt, at man kan spille hele vinteren på den gamle bane, fortæller Ole Nielsen.

Holder stilen

For at skabe en smule læ for spillerne er der plantet mindre læbælter rundt på den åbne bane. Det er ikke ligefrem fordi, træer og buske har vokseværk herude i det vestjyske, men det er med til at skabe små lommer, hvor vinden brydes.

- Da vi lavede de nye huller, anlagde vi også nogle små kunstige klitter, hvor vi plantede marehalm. Jeg kan godt lide ideen om, at banens udseende er præget af det omkringliggende landskab. Vi sætter naturligvis vores eget præg på det, men det primære er at bevare en del af den natur, vi ligger i.

Når det så er sagt, er der én ting, Ole Nielsen ikke går på kompromis med, og det er kvaliteten af underlaget.

- Vi er nødt til at ligge højt på plejeniveauet. Det skal være en god oplevelse for spillerne at gå på banen - og den skal være god at spille på, slår han fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En del af opskriften er ikke overraskende, når man tænker på Ole Nielsens baggrund, et godt vandingsanlæg.

- Det går jeg meget op i, og jeg mener, det er med til at gøre banen god. Jeg kan se, at hvis vandingen ikke er optimal, så opstår skaderne. Faktisk er vi ved at lægge et nyt anlæg, som jeg kan styre med min smartphone, fortæller han entusiastisk og afslører dermed også, at han ikke har parkeret interessen for vandingsanlæg i Sverige - selv om det er 21 år siden, han arbejdede med det.