Ny PC80MR-3 midi-graver sat på overarbejde fra første færd hos skovservice-firma.

Picnickurv og ternet tæppe erstattes af 7,5 tons gul power, når Patrick Sønderskov drager på skovtur. Det handler nemlig ikke om hygge og god tid, når han hver dag sætter kursen mod et skovområde.

Der skal ryddes op. Træer skal klippes og fjernes. Og der er masser af dem, ikke mindst efter stormene Allan og Bodil, som boltrede sig i oktober og december.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er den nye Komatsu PC80MR-3 kommet på overarbejde fra første færd, efter at virksomheden RL Skovservice i Them i det midtjyske fik den leveret for kort tid siden. Med Patrick Sønderskov i kabinen kører midi-graveren i øjeblikket fast med en cirka 800 kilo tung klipper i redskabsfæstet.

- Det er min første Komatsu-maskine, og indtil videre er jeg ikke røget uklar med folkene hos importøren, Scantruck i Skive. Den kører godt og solidt, fortæller indehaveren af RL Skovserevice, René Løvborg.

Rund bagtil

Midi-graveren har rund, kort bagende. Det gør den manøvredygtig - også under trange forhold. Til gengæld koster det lidt på vægten at være haleløs.

- Maskinerne må jo efterhånden ikke fylde noget. Det giver selvfølgelig ganske meget moment med både en tung klipper og de træer, vi nu klipper og fjerner, siger René Løvborg og fortsætter:

- Derfor har vi overvejet, om vi skal forsyne maskinen med lidt ekstra kontravægt. Men det har nu ikke været et problem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udlært og selvstændig

I år er det 15 år siden, René Løvborg blev færdig med uddannelsen som skovarbejder. Dermed er det også 15 år siden, han etablerede sit firma.

Samme dag, han var udlært, sagde han op og startede for sig selv med RL Skovservice. Siden har der været fuld fart på, og i dag har den driftige skovmand en snes mand fast på lønningslisten. Hertil kommer så løst mandskab, der indlejes efter behov.

- Tidligere har vi også lavet forskelligt andet arbejde. Blandt andet en del nedbrydning. Men nu koncentrerer langt det meste sig om skovarbejde af forskellig slags, fortæller René Løvborg.

- Foruden klippere kommer Komatsu-gravemaskinen også til at køre med både rodgreb og hydraulikhammer. Hammeren bruger vi blandt andet til at slå pæle ned med, uddyber han.

Fire klippere

Komatsu PC80MR-3'eren har åbnet ballet hos RL Skovservice med en Woodcracker C250-klipper fra den østrigske producent Westtech. Den klipper stammer op til 25 cm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt har René Løvborg fire Woodcracker-klippere. Til de lidt mindre gevækster en C150, og til kraftigere træer to C350-klippere.

Hvis RL Skovservice på et tidspunkt får behov for i stedet at sætte en graveskovl på de 7,5 gule Komatsu-tons, bliver det med kapacitet op til 0,27 kubikmeter pr. skovlfuld.

Motoren er naturligvis Komatsus egen, og den yder 63,6 hk.