Ejvind Røge, formand for Danske Anlægsgartnere, ser gerne, at kontanthjælpsmodtagere løser grønne opgaver.

Danske Anlægsgartneres landsformand Ejvind Røge vil gerne "lægge ryg til", at kontanthjælpsmodtagere løser grønne opgaver for samfundet i medfør af de såkaldte nyttejobs. 

- Der er en række opgaver, som alligevel ikke bliver udført. Hvis borgere på kontanthjælp kan bidrage til samfundet ved for eksempel at samle skrald på stranden eller luge ukrudt, så synes jeg, det er i orden, siger Ejvind Røge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er i høj grad uenig med Enhedslisten i Aarhus, som har sagt, at nyttejobs tager arbejdet fra de faglærte.

Enhedslisten i Århus mener således, at når kontanthjælpsmodtagere sættes til at ordne haver hos ældre mennesker, er det dejligt for de ældre, der får ordnet haven uden at plage gigtfingrene mere end højst nødvendigt. Til gengæld mener de, at det må være irriterende for den anlægsgartner, der ellers ville have tjent på det.

Den opfattelse deler formanden for Danske Anlægsgartnere imidlertid ikke. Han siger i stedet, at der her er tale om arbejde, som højst sandsynligt ikke alligevel ville blive udført af faglærte anlægsgartnere, idet der blot ydes en håndsrækning til de ældre medborgere.

- Og det kan vi anlægsgartnerne godt leve med, lyder det fra Ejvind Røge.

Danske Anlægsgartnere er heller ikke enige med Enhedslisten, som kalder nyttejobs for "tvangsarbejde", og de kan heller ikke på nogen måde være enige i, at nyttejobs er nedværdigende for kontanthjælpsmodtagerne. I forvejen løser anlægsgartnere opgaver på overenskomstvilkår for danske kommuner, som blandt andet omfatter opsamling af skrald. Ejvind Røge kan ikke se, at det skulle være nedværdigende, blot fordi man er kontanthjælpsmodtager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opfordrer til dialog

Anlægsgartnere har op gennem 90'erne og 00'erne deltaget i forskellige kommunale beskæftigelsesprojekter, som har handlet om at få kontanthjælpsmodtagere tilbage på arbejdsmarkedet. Blandt andet i Aalborg kommune har anlægsgartnere stået for at få unge integreret på arbejdsmarkedet i en anlægsgartnervirksomhed.

I Aarhus kommune har det været på dagsorden, at kontanthjælpsmodtagere skal rydde sne for de ældre medborgere. Sådanne tiltag ville kunne kombineres med nyttejobs, samtidig med at anlægsgartnere kunne tilføre den faglighed, som ville sikre oplæring af kontanthjælpsmodtagere og en vis faglig standard i udførelsen af opgaverne.

- Vi har set eksempler på, at kommuner, for eksempel i Frederikshavn, sætter konkurrence med de private anlægsgartnere i system for skattekroner. Det er selvfølgelig ikke meningen med nyttejobs. Men sådan opfatter vi det heller ikke, siger Ejvind Røge, som efterlyser et regelsæt for præcis hvilke opgaver, der egner sig til nyttejobs - og hvor længe ad gangen de kan udføres, uden at det må betegnes som unfair konkurrence.

Det understreges, at anlægsgartnerne gerne stiller op til en dialog med kommuner om emnet.