EU planlægger en ny strategi for skove og den skovbaserede sektor. Strategien skal afløse den gældende EU-skovbrugsstrategi, som stammer fra 1998.

Formålet er at udvikle et "multifunktionelt og dokumenterbart bæredygtigt skovbrug i EU", ligesom man vil styrke en ressourceeffektiv optimering af bidraget fra skove og skovsektoren til udvikling af landdistrikter, vækst og jobskabelse.

Den danske regering er overordnet set enig i behovet for sammenhængende og målrettede indsatser, der kan understøtte et multifunktionelt og bæredygtigt skovbrug i EU-landene og handel med bæredygtigt producerede skovprodukter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formålet med strategien er, at placere skovene og skovsektoren centralt på vejen frem mod en grøn økonomi og at evaluere de produkter, som skovene kan levere på en bæredygtig måde - samtidig med at deres beskyttelse sikres.

Tre principper

Forslaget har tre overordnede principper for forvaltning af skove og den skovbaserede sektor i EU:

- Bæredygtig skovforvaltning og skovenes mangeartede funktioner, forsyning af varer og tjenester på en afbalanceret måde og sikring af skovenes beskyttelse.

- Ressourceeffektivitet, optimering af bidraget fra skove og skovsektoren til udvikling af landdistrikter, vækst og jobskabelse.

- Et globalt ansvar for skovene og fremme af bæredygtig produktion og bæredygtigt forbrug af skovprodukter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forventning om samme mængde

Kommissionen fremhæver, at træ, som et naturligt, vedvarende og genanvendeligt råmateriale, kan være bæredygtigt, hvis det stammer fra bæredygtigt skovbrug og forarbejdes og anvendes på en måde, som sikrer beskæftigelse og minimerer den negative indvirkning på klimaet og miljøet.

Det forventes blandt andet at en indfrielse af EU's 2020-mål for vedvarende energi vil kræve, at mængden af træ, der anvendes til energi i 2020, vil svare til den samlede nuværende skovning i EU.

Reaktioner fra branchen

Dansk Skovforening og Dansk Træforening finder det positivt, at strategien sigter på at udforske og fremme anvendelsen af træ.

Skovforeningen peger dog på, at det "i nogle situationer" kan være en fordel at afbrænde rundtræ i stedet for lange transporter til industriel bearbejdning.

3F efterlyser en stærkere fokus på fremme af jobskabelse og beskæftigelse og peger desuden på, at "varetagelse af sociale hensyn og ordentlige arbejdsvilkår for de ansatte i skoverhvervene bør nævnes som aspekter i bæredygtig skovforvaltning".