Et mindre skovningsselskab i Hviderusland danner basis for et større samarbejde mellem Hedeselskabet og det nordiske miljø-finansieringsselskab NEFCO. De to organisationer har en fælles vision om at realisere potentialet inden for miljø- og energiprojekter i Østeuropa.

Da Hedeselskabet i 2012 erhvervede 26 procent af aktierne i hviderussiske JSCJS Rindibel, var der i princippet tale om en mindre investering i et skoventreprenørselskab med to skovningsmaskiner, to udkørere og en flishugger.

Alligevel repræsenterer engagementet i Hviderusland et stort potentiale for Hedeselskabet. Investeringen markerer nemlig startskuddet på et samarbejde med den nordiske miljø-finansieringsinstitution NEFCO (Nordic Environment Finance Corporation) - et samarbejde som i fremtiden vil række ud over de hviderussiske grænser og ind i flere andre østeuropæiske lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der eksisterer således et stort uudnyttet forretningspotentiale i de gamle østlande, og Bent Simonsen, som er koncerndirektør og CFO (chief financial officer) i Hedeselskabet, ser mange muligheder, specielt inden for miljø- og energiområderne:

- Meget af det, som foregår inden for miljø og energi i Østeuropa i nutiden, oplevede vi i Danmark i 60'erne og 70'erne. De erfaringer og den viden, som vi har opbygget siden, er særdeles nyttig derovre i dag, siger Bent Simonsen.

Han understreger, at Hedeselskabet aldrig har manglet projekter i området. Problemet har derimod været at få finansieringen på plads, da det offentlige system i landene ikke har haft midlerne. Det er her, NEFCO kommer ind i billedet.

Et naturligt samarbejde

Finansieringsinstitutionen NEFCO's portefølje omfatter i øjeblikket næsten 400 små og mellemstore projekter fordelt på forskellige sektorer.

- Matchet mellem Hedeselskabet og NEFCO er perfekt. I NEFCO er vores mandat at medvirke til et bedre miljø - og det samme gælder for Hedeselskabet. Vi har midlerne til finansiering, mens de har de nødvendige faglige kompetencer. Derudover er Hedeselskabet kendt for at gå ind i projekterne for at gøre en forskel og ikke udelukkende for at hive profit ud, siger Torben Vindeløv, Executive Vice President i NEFCO.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den største private skovoperatør i Hviderusland

Torben Vindeløv forklarer endvidere, hvordan Rindibel-projektet var et ideelt udgangspunkt for samarbejdet:

- Da vi i 2008 var med til at etablere Rindibel, var det blandt andet med fokus på selskabets flisproduktion. Vi henvendte os nogle år senere til Hedeselskabet med henblik på at anvende selskabets viden og erfaring til at videreudvikle Rindibels kompetencer inden for dette område, siger han.

I Hedeselskabet kunne man hurtigt konstatere, at der er gode forudsætninger for skovbrug i Hviderusland. Landet har således et samlet skovareal på otte millioner hektar. Det er 16 gange større end i Danmark. Den årlige tilvækst udgør cirka 27 millioner kubikmeter, og den årlige hugst er cirka 13 millioner kubikmeter. Til sammenligning er den årlige hugst i Danmark cirka 2,5 millioner kubikmeter. Der eksisterer cirka 25 skovningsmaskiner i landet, og Rindibel tegner sig for de fire maskiner. Selskabet er således den største private operatør af skovningsmaskiner i Hviderusland, og der er potentiale for at udvide forretningen:

- Rindibel eksporterer allerede i dag en del af flisproduktionen til Litauen og Polen. Derudover er selskabet blandt andet blevet kontaktet af et energiselskab med henblik på at levere flis til et energianlæg i Riga, siger Bent Simonsen.

På den anden side af toldmuren

Men selvom Hedeselskabets økonomiske investering i Rindibel er relativt begrænset, har ejerskabet et større strategisk formål. Bent Simonsen fortæller, at der i dag eksisterer en toldmur, som beskytter europæisk skovbrug mod den russiske træeksport:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rusland, Hviderusland og de øvrige CIS-lande tegner sig for hvert andet træ på kloden, og det er rigtig godt træ. Hvis den toldmur, som eksisterer i dag nedbrydes, kan det have store konsekvenser for europæisk og herunder dansk skovbrug, siger han.

Derfor skal aktiviteterne i Rindibel anvendes til at få indsigt i udviklingen inden for russisk skovbrug. CIS er sammenslutningen af de tidligere Sovjet-stater.

Med forudsætningerne for et frugtbart samarbejde på plads er NEFCO og Hedeselskabet i færd med at udvide den fælles projektportefølje. Der vurderes pt. biogasprojekter i Rusland, lossepladsgasprojekter i Litauen, flisprojekter flere steder i Østeuropa og projekter med rådgivningsydelser omkring renseanlæg i både Baltikum og Rusland.