Anlægsgartnerfirma rydder sne med Mercedes Sprinter i stedet for at købe traktor.

- Normalt står Mercedes Sprinter-ladvognen jo bare og venter på forår i et par vintermåneder. Den kan lige så godt komme ud og bestille noget. Og så sparer vi jo altså lige en halv million til køb af en traktor.

Claus Ancher Vantore er sneklar. Det blev han forleden, da firmaet Fyns Hydraulik i Mesinge ved Kerteminde monterede både sneplov og saltspreder på ladbilen, som i lunere dele af året fragter folk og grej rundt til grønne opgaver. Udgangspunktet er Greve, hvor Anchers Havecenter ligger på Kildebrøndevej og profilerer sig med "Mere end bare et havecenter". Det er så sandt, som det er skrevet. Det seneste par år har havecentret nemlig også været anlægsgartnerfirma.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kunder i havecentret efterspurgte hjælp både til anlæg og pasning, og i stedet for at sende dem andre steder hen, kunne vi lige så godt selv tage fat. En del af de kunder, vi nu udfører opgaver for i løbet af forår, sommer og efterår, ville så også godt have vinteren med snerydning og saltning med. Derfor skal Mercedes Sprinteren nu være aktiv året rundt, fortæller Claus Ancher Vantore.

Det er hans far, Henrik Ancher, der driver havecentret. Claus Ancher Vantore tager sig så af anlægsgartnerfirmaet.

Vintertjeneste med beskeden investering

- Vi havde ikke vintertjeneste med på programmet sidste år, og da stod bilen bare stille i et par måneder. Da jeg blev opmærksom på, at det var muligt at få både saltspreder og sneplov til montering på en bil i den størrelse, kontaktede jeg Lennart Ahlefeldt-Laurvig hos firmaet Special Maskiner A/S i Rudkøbing. Jeg ville høre, om det også kunne lade sig gøre til en Mercedes Sprinter. Det kunne det problemfrit. Så nu udvider vi vores forretning ved at foretage en beskeden investering. Traktoren sparer vi - trækdyret havde vi jo i forvejen, siger Claus Ancher Ventore.

Special Maskiner er dansk importør af snegrejet fra den finske fabrik Hilltip. Finnerne producerer et bredt spekter af saltspredere til montering på køretøjer fra pickups til lastbiler. Sortimentet af sneplove spænder fra plove til pickups og små ladbiler over plove til traktorer og lastbilmonterede sneplove.

Nem montering

Den sneplov, der fremover skal rykke ud fra anlægsgartnerfirmaet i Greve, er en model HTS 2300, som er konstrueret til pickups og ladbiler mellem 3,5 og 5,5 tons. Arbejdsbredden er 2,30 meter. Plovens stålblad er monteret på en kraftig stålramme, og kraftige fjedre sikrer, at ploven klapper frem ved påkørsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Beslag og al elektronik fastmonteres på bilen. Selve ploven er nem at montere og tage af igen. Claus Ancher Vantore kan være køreklar inden for 20 minutter, forklarer Peter Sørensen, der driver Fyns Hydraulik og tager sig af montering for Special Maskiner.

Holdbar spreder

Lige så enkel er saltsprederen Hilltip HTS 550, som er monteret bagest på Mercedes Sprinterens lad. Sprederen er fremstillet af polyethylen og rustfrit stål, og dermed er der garanti for lang holdbarhed. Den finske spreder har en to-delt presenning, så der ikke er risiko for spild af salt på ladet. Den rustfri snegl har en diameter på 70 milimeter, og det sikrer effektiv tilførsel af salt til spredetallerkenen.

Som standard er HTS 550 og i øvrigt også den større model HTS 850 udstyret med touch-screen kontrol. En 12 volt motor driver spredetallerkenen. Når der ikke skal spredes salt, hægtes delen med spredetallerken meget enkelt af uden brug af værktøj.

- HS 550 har en spredebredde fra én til otte meter. Hvis man fylder salt i med top, rummer beholderen 630 liter. Det svarer til omkring 750 kg. Sprederen kan naturligvis både arbejde med salt, sand og en blanding, fortæller direktør Lennart Ahlefeldt-Laurvig hos Speciel Maskiner A/S.

Frem med vægten

Hos Fyns Hydraulik har Peter Sørensen i øvrigt konstrueret et dansk transportbånd specielt til de finske saltspredere. Det giver mulighed for at placere beholderen og dermed vægten længere fremme på bilens lad. Herfra transporteres saltet fra beholderen ned på transportbåndet, som sender det bagud til spredetallerkenen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For Claus Ancher Vantore udgør den samlede ekvipage med sneplov og saltspreder et helt nyt forretningsområde for anlægsgartnervirksomheden.

- Vi har sommervedligeholdelse af mange arealer. Nu kan vi så fortsætte også om vinteren for specielt grundejerforeninger og virksomheder i Greve-, Karlslunde- og Solrød-området, siger Claus Ancher Vantore.