Efter godt 30 år med oprensning af åer og vandløb har Erling Nielsen valgt at afvikle sit firma, Nielsens Miljøentreprise.

Glæden ved udførelsen af arbejdet er intakt, men flere omstændigheder gør, at Erling Nielsen efter godt 30 år ikke længere vil være at finde i de danske åer, søer og vandløb, udstyret med le, greb eller amfibiebåd.

Han har fortsat en begejstret glød i øjnene, når han taler om det fagområde i den grønne sektor, som betyder så meget for ham. Men der er flere ting i branchen, som i hans øjne ikke længere hænger fornuftigt sammen, og dertil kommer alvorlig sygdom i familien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Min kone er syg af kræft, og hun er selvfølgelig det vigtigste for mig. Det er klart, at min kones sygdom har gjort det nemmere at lukke helt ned, siger Erling Nielsen.

Nedbarbering

Han har bedt om et efterlønsbevis, men et kriterium i den forbindelse er, at han skiller sig af med sine maskiner. I mellemtiden er han blevet bevilget plejeorlov som følge af konens sygdom. Derfor er efterlønnen udskudt for en tid, men det er blot et spørgsmål om tid.

Det er med base i Skjern, at han i alle årene har drevet sin virksomhed. Han stammer fra Durup nær Skive, hvor hans arbejdsliv både har sendt ham forbi en bolsjefabrik og en møbelfabrik.

- Bolsjefabrikken gav lidt afveksling i arbejdet, men at pudse stoleben manuelt - palle efter palle - er ikke mig. Så trives jeg ikke. Så kunne blikket godt vandre ud af vinduet og nyde naturen. Men det er jo sjovere at nyde den, når man befinder sig i den, konstaterer Erling Nielsen.

En entreprenør i Skjern søgte en maskinfører til en traktor med en rabatklipper, og da Erling fik jobbet, blev det anledningen til at flytte. Det var i 1978, og dengang var der en anden tilgang til naturhensyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var kutyme, at man arbejdede med en synsvinkel, jeg kalder "her lades intet levende tilbage". Vandløb blev barberet helt ned, og kantbevoksningen blev slået ned som en græsplæne. Der var absolut ingen levesteder til vildtet bagefter, husker Erling Nielsen.

Et andet eksempel var anvendelsen af et hydraulisk drevet skovlhjul i vandløbene.

- Man kan sammenligne det med en sneslynge, som tager alt med på sin vej. Skovlhjulet slog ål og frøer i småstykker og kastede resterne ud over det hele.

Kræver mere end udstyr

Efter 13 år ville han videre, og han tilbød sig som selvstændig til Herning Kommune til oprensning af vandløb mv. Men han fik ikke svar på sin henvendelse, så han endte ad omveje hos et tyske firma, der udførte naturgasudlægning i Berlin.

- Der var et boom i udlægningen af naturgas efter Berlinmurens fald, og det tyske firma havde søgt i Danmark efter arbejdskraft. Dengang kunne det betale sig for danskere at arbejde i Tyskland som almindelig håndmand, husker Erling Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter et par år blev han pludselig kontaktet af Herning Kommune, som ville vide, om hans tilbud fra tidligere fortsat stod ved magt. Det gjorde det.

- Selv om jeg ikke havde noget udstyr, så var jeg hurtig klar. Det tager fem minutter at købe en le, en greb og et par waders, og det er ikke dyrt. Men man skal også vide, hvad man gør. Have sin erfaring og viden om planter på plads. Vandløbsvedligehold handler ikke om at fjerne alt levende. Den vigtigste opgave for en å-mand er at få vandet ned i rette niveau uden, at man kan se, han har været der. Et vandløb, der fungerer, og rådyr og fasaner i hegnet, så findes der ikke noget bedre, mener Erling Nielsen.

Rod i udbud

Det blev Mariagerfjord Kommune, der blev sidste opgave for ham. I en periode på fire år frem til udgangen af 2012 udførte han grødeskæring på 180 kilometer vandløb i kommunen. De cirka 176 kilometer blev det udført med håndkraft og resten med en gravemaskine monteret med en specialskovl.

Opgaven kom i licitation igen i januar i år, og her vandt Nielsens Miljøentreprise ikke. Han blev nummer to, og kommunen hæftede sig ifølge Erling Nielsen ved upræcise oplysninger i nogle særlige skemaer i hans tilbud, men dermed var sagen ikke slut.

- Jeg pudsede en sagfører på kommunen, da jeg erfarede, at de andre tilbudsgivere heller ikke var fyldestgørende i deres oplysninger. Jeg var blevet opfordret af en af kommunens egne medarbejdere til at søge aktindsigt. De må jo have følt, at noget så mærkeligt ud, siger Erling Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udbuddet blev annulleret, og et nyt ændret blev sendt ud. Her bød Erling Nielsen atter, men denne gang blev han nummer tre.

- De andre må have klemt deres priser yderligere ned. Opgaven til cirka en million kroner var jeg først 18.000 kroner for højt, og anden gang var jeg 20.000 kroner for højt.

Udover at han ikke vandt licitationen, kom advokatens regning på 30.000 kroner. Umiddelbart et dårligt regnestykke, men sagen blev principiel for Erling Nielsen.

- Jeg havde ikke fået arbejdet alligevel, så set i bakspejlet var involveringen af advokaten ikke det værd. Men jeg synes ikke, at kommunen kan hoppe over, hvor gærdet er lavest, siger Erling Nielsen, der fastholder, at han overholdt alle krav. Men nu betyder det ikke noget længere,

Kvalitet for pengene

Egentlig havde han en aftale med Lemvig Kommune for fremtiden, men grundet omstændighederne med sygdommen blev han løst fra sine forpligtelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbage er at finde nye ejere til hans lastbil, hans grødeskærerbåd og resten af udstyret. Der har ikke været interesserede til at overtage firmaet.

- Man bliver ikke millionær ved at rense vandløb, men hvis man selv er udførende, kan man holde skindet på næsen. Vi har været tre personer i firmaet til opgaven i Mariagerfjord Kommune, og er man så få, kan de ikke tjene til at aflønne er person, som kun er på kontoret. Derfor kan jeg heller ikke få ind i mit hoved, hvordan andre firmaer i branchen kan presse prisen længere og længere ned. På andre licitationer har vi heller ikke kunnet være med prismæssigt. Jeg havde gerne gået fem år mere, men som situationen havde udviklet sig konkurrencemæssigt, var lysten til at fortsætte meget begrænset.

Nu lukker han ned som følge af sin kones sygdom, men skulle han have fortsat, skulle han ifølge sin egen opfattelse have gået på kompromis med kvaliteten af sit arbejde, og det vil han ikke.

- Hvordan konkurrenterne klarer sig, ved jeg ikke, men kommunerne bør tænke kraftigt over kvaliteten af deres vandløb, samt hvad de får for pengene, påpeger Erling Nielsen.